• сб. апр. 20th, 2024

ВМРО сезира ВАС за нарушение на Конституцията от кандидата за вицепрезидент на Лозан Панов

Bychaspic

окт. 13, 2021

Днес, 13 октомври 2021 г. (сряда), ВМРО внесе жалба до Върховния административен съд с настояване на осн. чл. 146, т. 4 от АПК да постанови решение, с което да отмени Решение № 733-ПВР от 12 октомври 2021 г. на ЦИК. Причината е неизпълнение на едно от конституционните условия за регистрация като кандидат за вицепрезидент на Мария Хиндова Касимова-Моасе, а именно че не е живяла в България през последните 5 години.

За нас от ВМРО има нарушение на чл. 93, ал.2 и чл. 94 от Конституцията на Република България. Според чл. 93 (2), „за президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната“.

Според тълкувателно Решение № 3 по к.д. № 16 от 2000 г. на Конституционния съд това означава, че „Български гражданин, кандидат за президент, е живял последните пет години в страната по смисъла на чл. 93, ал. 2 от Конституцията, когато фактически и трайно е пребивавал на територията на страната през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора. За живеене в страната по смисъла на чл. 93, ал. 2 от Конституцията се приема и престоят в чужбина за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава.“

Повод да обърнем внимание на ВАС взехме от няколко интервюта на въпросната госпожа Касимова-Моасе, в които пред национални медии тя гордо заявява, че от 2015 г. не живее в България. И го казва с патос и без съжаление. Дори в едно от интервютата определя престоя си на годишна база в страната като „1/3“, с което автоматично признава, че не отговаря на условията за кандидат, определени от Върховния закон.

Интервютата може да видите в следните линкове:

https://bntnews.bg/bg/a/otvd-granitsite-mariya-kasimova-moase-mashchabt-e-vtre-vv-vseki-ot-nas

https://webcafe.bg/story/1702454972-operatsiya-mayki-i-dashteri-mariya-kasimova-elitsa-i-rada.html

https://www.lifebites.bg/maria-kasimova

Нека подчертаем също така, че според чл. 94 „Вицепрезидентът се избира едновременно и в една листа с президента при условията и по реда за избиране на президент.“

Ето защо в жалбата до ВАС обръщаме внимание на следните обстоятелства:

Във връзка с всичко изложено дотук смятаме, че не са изпълнени условията за регистрация на г-жа Мария Хиндова Касимова-Моасе като кандидат за вицепрезидент на Републиката и по-точно не е налице условието на чл. 93, ал. 2, пр. 4 от КРБ, а именно лицето да е живяло последните пет години в страната.

Решението на ЦИК за регистрация на кандидатпрезидентската двойка следва да бъде отменено на осн. чл. 146, т. 4 от АПК, тъй като противоречи на материалноправни разпоредби и то на върховния закон в страната, а именно КРБ.

Обръщаме внимание на това, че съгласно Изборния кодекс всеки кандидат за президент, респективно вицепрезидент, трябва да попълни Декларация по образец (Приложение № 77-ПВР на ЦИК), с което декларира, че са налице условията на чл. 93, ал. 2 от Конституцията на Република България за регистрацията му като кандидат.

Поради факта, че не е налице едно от условията, а именно това на чл. 93, ал. 2, пр. 4 от КРБ, смятаме че с действията си г-жа Мария Хиндова Касимова-Моасе е извършила деяние, което изпълнява престъпния състав на чл. 313 от НК и следва да бъде подведена под наказателна отговорност.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *