• вт. апр. 16th, 2024

В Германия регистрират рекорден брой бежанци, невиждан от края на Втората световна война

Bychaspic

апр. 13, 2021

Според официалните данни към настоящия момент в Германия живеят около 1,9 милиона бежанци, съобщава баварският ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung, цитиран от Агенция „Фокус“.

Изданието подчертава, че подобен брой бежанци не е бил регистриран от годините непосредствено след Втората световна война. Отбелязва се, че през 2020 г. в страната са пристигнали малко бежанци – заради кризата с коронавируса. В същото време около 236 хиляди души просто биват „търпени“, въпреки факта, че е трябвало да напуснат страната отдавна.

Официалните данни са следните – към 31 декември 2020 г. почти 1,9 милиона души са официално регистрирани в страната като бежанци. Те са само с 36 хиляди души повече от предходната година, увеличението е с около 2%.

Повечето от бежанците дойдоха в Германия по време на миграционната вълна, провокирана от избухването на сирийската гражданска война. През 2014 г. в Германия официално са регистрирани около 629 хиляди бежанци с различен статус на пребиваване в страната, през 2015 г. този брой се е увеличил до 1,25 милиона души. От 2017 г. обаче броят на пристигащите в Германия бежанци непрекъснато намалява.

По-голямата част от тях имат официално потвърден статут на пребиваване в страната, което им гарантира защитата на държавата. 1,4 милиона души, пристигнали в Германия като бежанци, имат потвърдено право да получат убежище или са признати за военни бежанци, някои дори имат неограничено разрешение за пребиваване или поне са защитени от депортация. Общо това е с 56 хиляди повече от миналата година. Около 212 хиляди търсещи убежище все още не са получили отговор на молбите си към датата 31 декември – рекодно нисък брой за последните 6 години, отбелязва вестникът.

В същото време 236 хиляди души, една четвърт от които са деца или юноши, просто биват толерирани в Германия, подчертава баварският вестник. Официално те нямат право да останат на територията на страната, но са възникнали определени затруднения с тяхното напускане или експулсиране от Германия.

Почти две трети от тези „бежанци“ са в страната повече от три години – някои дори повече от пет години. Има различни причини за това. Повече от една трета от тях нямат документите, необходими за напускане на страната; за друга една трета причините са просто неизвестни.

Ула Йелпке от „Левица“ обясни пред изданието, че Германия, „като богата държава в центъра на Европа не може да избегне отговорността за защита на бежанците“. Сега във ФРГ живеят почти 760 хиляди души, получили отказ за предоставяне на официален статут на бежанец, отбелязва вестникът. Около 40% от тях са в страната от шест години или повече, а 70% имат разрешение за пребиваване – една трета дори за неограничен срок.

Статистиката обаче отчита всички, които някога напразно са кандидатствали за статут на бежанец – например поляци и румънци, които като граждани на ЕС отдавна могат да останат в Германия без проблеми, пише Die Suedddeutsche Zeitung.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *