• чт. мар. 28th, 2024

В Индия експериментират с тридневна работна седмица

Bychaspic

окт. 5, 2021

Индийските компании сигнализират за силен недостиг на IT специалисти. Голяма част от тях се опитват да задържат добрите си служители, предлагайки им по-атрактивни социални придобивки, по-дълъг платен отпуск или по-къса работна седмица, но проблемът с намирането на нови остава. В редица държави четиридневната работна седмица започна да се обсъжда, а някои дори я въведоха в тестове режим. Големите компании твърдят, че това е бъдещето, смятайки, че предоставяйки на служителите си повече време за почивка, те ще бъдат по-продуктивни.

Набиращата популярност индийска финтех компания Slice вече предлага на своите служителите тридневна работна седмица, а заплащането спада до 80%, съобщава Bloomberg.

„Това е печеливш подход, който дава на работниците свобода да преследват другите си страсти или интереси, като същевременно си осигуряват стабилен доход“, посочва Раджан Баджай, основател на Slice.

Той добавя, че това е бъдещето и че „хората не искат да бъдат обвързвани с работа“.

IT аутсорсингът, глобалните търговци на дребно и технологичните центрове на банките на Уолстрийт поглъщат най-много кадри, оставяйки стартиращите компании без служители. Междувременно глобалните инвеститори наливат милиарди долари в технологичните стартъп компании в Индия, поставяйки мениджърите под натиск да увеличат екипите.

Slice смята, че новата политика за работно време ще отличи компанията от останалите и ще й привлече квалифицирани попълнения. В момента тя разполага с 450 служители, като възнамерява да назначи над 1000 инженери и продуктови мениджъри през следващите три години.

Това е най-доброто от двата свята. Работниците могат да получат заплата и пълни обезщетения, като работят три дни в седмицата и да прекарат останалото време в преследване на мечта за стартиране на  собствен стартъп“, коментира Баджай.

Преминаването към по-кратка работна седмица продължава поне един век. През 1926 г. Хенри Форд, американски инженер и предприемач, основател на автомобилната корпорация Ford, приема петдневната работна седмица вместо типичните шест работни дни, след като експериментите показват, че производителността няма да пострада в резултат на това. Компаниите от години експериментират с четиридневни седмици без широко разпространение. Нови проучвания показват, че по-малкото работни дни всъщност повишават производителността и благосъстоянието на служителите. 

Баджай заявява, че възнаграждението за някои IT позиции се е увеличило тройно за тази година и наддаването за кадри става изключително труд. Практиката в индустрията показва, че един ценен служител, който конкуренцията се опитва да „открадне“, получава поне по 3 седмични оферти за смяна на фирмата, като сред основните стимули, които се предлагат е по-високо заплащане.

Компаниите започват да предлагат на своите работници все по-атрактивни възнаграждения, за да им помогнат да се откъснат от работата и да „презаредят батериите“, в опит да ги задържат. Платформата за социална търговия Meesho обяви, че ще даде 10-дневна почивка на всичките си служители през ноември. Стартъпът на Fintech BharatPe пък предоставя на работниците си ваучери за пазаруване в BMW за мотори, джаджи и др. А за тези, които не са фенове на автомобилите, BharatPe предлага крикет почивка в Дубай.

Slice, основан през 2016 г., е специализиран в предлагането на кредитни карти в Индия. Компанията е издала 110 000 такива за септември, което я нарежда сред най-добрите доставчици в страната. Сред неговите поддръжници са японската Gunosy Capital и индийската Blume Ventures.

 „Тридневната работна седмица ни позволява да наемем определен калибър таланти, защото това е предимство, което големите технологични компании като Google и Amazon не предлагат“, казва Баджай.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *