• сб. апр. 20th, 2024

Георги Михайлов, БСП: Имаме много конкретни задачи в здравеопазването

Bychaspic

ян. 11, 2022

„БСП изразихме мнение, че въпросът за зеления сертификат за влизане в парламента има четири страни – правна, медицинска, политическа и най-вече морална.” Това посочи в студиото на „Денят започва“ по БНТ народният представител от БСП и зам.-председател на Комисията по здравеопазване в парламента проф. Георги Михайлов, във връзка с дебатът за влизане със зелен сертификат в Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Моралната гледна точка е много лесно да бъде защитена предвид, че много от българските граждани са поставени в условията да представят компоненти на зеления сертификат, за да отидат на работа или да влязат някъде. Народните представители не могат да бъдат по – различни от тях и това беше нашето желание като коалиция – да бъдем поставени на една плоскост като всички останали граждани в страната“, посочи още професор Михайлов.

Медикът изказа мнение, че пандемията влиза в руслото на една респираторна инфекция и в един момент ще остане в палитрата на всички останали респираторни инфекции.

Той посочи, че здравната ни система по принуда е много по-подготвена, тъй като за последните 2 години е преживяла доста сътресения .“Ако ние не направим необходимите промени, които имаме в коалиционното споразумение в здравната система, каквито и усилия да полагат нашите прекрасни специалисти няма да се получат необходимите успехи, няма да се получат необходимите резултати“, каза още червеният депутат.

Медикът допълни, че здравната система ще има успех във всяко направление, ако нивото на здравеопазването на всички нива от социалната стълбица е едно и също, което до момента в България не е така. Той посочи, че в Народното събрание вече има подготвящи се законопроекти, които са част от два от здравните закони – закона за лечебните заведения и закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

„Трябва да бъде направена много внимателна оценка на здравеопазването, на дейностите в здравеопазването, на труда в здравеопазването на медицинските специалисти, да бъде направена оценка и на здравната карта“, изрази с категоричност Георги Михайлов.

На въпроса дали са заложени повече средства за здравеопазване в бюджет 2022, Георги Михайлов посочи, че здравеопазването изостава като абсолютна цифра от бюджета. „Важно е как се разходват средствата от здравеопазване и затова ние ще търсим решение в разходването им чрез оптимизиране на системата на управление и финансиране“

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *