• пт. мар. 29th, 2024

ГЕРБ и ДПС ли стоят зад отказа на ЦИК да регистрира листи на ДБ?

Bychaspic

окт. 14, 2021

„На война сме за използване на електронно подписани документи. Нещо, което много хора правят от над 10 години. За други това е едно технологично предизвикателство. Ако не всеки българин е длъжен да се подписва с електронен подпис, то е добре институциите, при които заминаха милиарди за електронно управление, да се научат“, заяви Ивайло Мирчев от „Демократична България“ в студиото на „Денят ON AIR“. Той коментира вероятността партията да остане без гласове в Стара Загора и още 7 многомандатни избирателни района. Причината за отказаната регистрация е, че листата е подадена с електронен подпис, а внесените в Районната избирателна комисия хартиени копия не са ръчно заверени.

Мирчев посочи, че за изборите на 4 април и за тези на 11 юли ДБ се е регистрирала отново електронно, като проблем тогава не е имало.

„Сега рязко се оказа, че има проблем. ЦИК днес е изпратила да се направи проверка във всички РИК-ове на нашите електронни регистрации. Това е битка с едни технологични динозаври, които трябва да разберат, че сме в 21. век. Трябва да може държавната администрация да се научи да използва електронни подписи и документи“, категоричен е Мирчев.

Кандидатът за депутат от ДБ уточни, че един от основните им приоритети е именно страната да се дигитализира. Той изтъкна, че няма как да им бъде отказана регистрация, тъй като в европейски регламент е уточнено, че електронният подпис е равен по сила на обикновения.

„Жалбата на г-н Бареков в Пловдив е целенасочен акт. По-малко от 2 часа след като стана ясен проблемът с електронното гласуване, Бареков внесе жалба. Такива жалби не се пишат за 2 часа. Това означава, че някой се е подготвил за тази работа“, добави Мирчев.

Бившият депутат изрази съмнения, че зад това стоят ГЕРБ и ДПС.

„Не можем да оставим хората в Стара Загора, които искат да ни подкрепят, да не могат да го направят. Затова внасяме жалба в момента. Ще обжалваме решението на ЦИК. ГЕРБ и ДПС стоят зад това. Причината е ясно дефинирана – в два поредни парламента ДБ не сглоби коалиционното управление, което се очакваше да се случи“, заяви кандидатът за депутат от ДБ пред Bulgaria ON AIR.

Мирчев каза, че ДБ е гарантът ГЕРБ и ДПС да бъдат извън властта. И добави, че България трябва да има ясно коалиционно управление, но без присъствието на ГЕРБ и ДПС.

Относно подкрепата за Лозан Панов, той коментира, че кандидатът за президент е издигнат от Инициативен комитет, в който няма хора, свързани с отделните партии.

„За разлика от Инициативния комитет на проф. Анастас Герджиков. Шеф на щаба е бивш депутат от ГЕРБ, вътре са кметове на ГЕРБ. Отвсякъде мирише на Борисов“, уточни Мирчев.

Кандидатът за депутат от ДБ припомни, че едно от условията, които няма да бъдат пренебрегвани, е именно да не се направи коалиция с ГЕРБ и ДПС. И подчерта, че и след тези избори, както след предишните, ДБ ще иска да одобри всеки министър.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *