• пт. мар. 29th, 2024

ГЕРБ – СДС ще има 75 депутати, почти във всички региони преференциите създават размествания

Bychaspic

апр. 7, 2021

Очаква се в новото 45-о Народно събрание представителите на ГЕРБ – СДС да бъдат най-голямата парламентарна група – 75 депутати.
Почти във всички избирателни райони ГЕРБ – СДС е първа политическа сила. Изключение правят 23-и и 24-ти столични района, където отстъпва на „Демократична България“, Русе – където първа сила е „Има такъв народ“, Кърджали, Разград и Търговище, където най-добре се представя ДПС и Ямбол, където БСП е първа.

Коалицията има депутати от всички избирателни райони.

Листите на ГЕРБ – СДС обаче са силно променени заради използването на преференции. Почти няма област където това да не е станало.

Ето кои от кандидат-депутатите най-вероятно ще влязат в новия парламент:

В Благоевград последният – досегашният депутат Стефан Апостолов измества дори водача – министъра на транспорта Росен Желязков. Очаква се от Пиринския край ГЕРБ – СДС да изпратят в 45-ия парламент трима или четирима представители. Това са освен Апостолов и Желязков, Александър Мацурев и Георги Динев, които също се придвижват напред с преференции.

Партията на Борисов реализира четири мандата от Бургас. В парламента отиват Любен Дилов-син, досегашните депутати Ивелина Василева и Димитър Бойчев, както и експертът по европейски политики Деница Николова.

Четирима представители ще има отборът на Борисов и от Варна. Това са министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, студентът Славена Точева, диригентът Страцимир Павлов, настоящият депутат Таня Петрова. Шанс има и министърът на спорта Красен Кралев, ако неговият колега проф. Ангелов влезе от Велико Търново.

Очаква се във Велико Търново ГЕРБ – СДС да имат два мандата. Това са министър Ангелов и издателят Димитър Николов. Ако проф. Ангелов предпочете Варна, третата в листата проф. Любомира Попова има шанс за парламента.

Росица Кирова, която Слави Трифонов изгони, става депутат от Видин. Доскоро управляващата партия ще вземе само един мандат в региона, където мандатите са общо четири.

Министърът на регионалното развитие и строителството Петя Аврамова и досегашният депутат Красен Кръстев се преборват за депутати от Враца.

Вицепремиерът Томислав Дончев също е сигурен депутат. Той влиза от Габрово, където ГЕРБ – СДС получавай един мандат.

В Добрич синята коалиция ще получи най-много два мандата. Депутати ще станат социалният министър Деница Сачева и математикът Красимир Николов.

В Кърджали ГЕРБ – СДС ще има един мандат и така в новия парламент влиза председателят на предишния Цвета Караянчева.

Вътрешният министър Христо Терзийски също става депутат. От Кюстендил обаче влиза само той.

Зам.-министърът на строителството Николай Нанков е сигурен депутат от Ловеч. Но въпреки първото място в региона ГЕРБ – СДС най-вероятно ще изпратят само един представител от него.

В Монтана ГЕРБ – СДС също печели, но ще има един мандат, който отива при водача Ирена Димова.

Не така стоят нещата в Пазарджик, където листата водеше вицепремиерът Екатерина Захариева. Тук управляващите досега ще имат три мандата и освен Захариева, банките на новия парламент ще търкат и Димитър Гечев и областният управител Стефан Мирев, които изместват колегите си с преференции.

Финансовият министър Кирил Ананиев е без конкурент в Перник и става единствен син депутат от региона.

В Плевен коалицията ГЕРБ $ СДС ще вземе два или три мандата, което означава, че в 45-ото Народно събрание ще влязат водачът проф. Григор Горчев, юристът Александър Николов и и досегашният депутат Пламен Тачев.

Листата на ГЕРБ – СДС в Пловдив – град водеше лично премиерът Бойко Борисов. В града коалицията ще има три мандата, затова в 45-ото НС ще влязат и бившият кмет на Пловдив Иван Тотев и бившият депутат Вежди Рашидов. Ако Борисов влезе от София, то шанс има и експертът Радослав Чолаков.

В Пловдив-област ГЕРБ – СДС ще има поне три мандата. Те отиват при областния управител Дани Каназирева, която водеше листата и бившите депутата Младен Шишков и Данка Люртова.

От Разград, където ГЕРБ – СДС ще имат един мандат, влиза „тежката артилерия“ Десислава Атанасова.

Очаква се в Русе сините да вземат два мандата и депутати да станат спортният министър Красен Кралев и досегашният депутат Пламен Нунев.

От Силистра се очаква да влезе един кандидат – областният координатор на ГЕРБ Тодор Тодоров.

В Сливен очакванията са ГЕРБ – СДС да има два мандата и депутати да станат земеделският министър Десислава Танева и досегашният депутат Мария Белова.

От Смолян най-вероятно ще влезе само един кандидат от ГЕРБ – СДС и това ще бъде Даниела Дариткова, досегашен шеф на ПГ на ГЕРБ.

В 23-и избирателен район в София се очаква ГЕРБ – СДС да има четири или пет мандата. И това са лидерът на СДС Румен Христов и настоящите депутати Александър Ненков, Димитър Главчев, Милена Дамянова и Александър Иванов.

В 24-ти избирателен район в София ГЕРБ – СДС може да се надява на четири мандата. И така в парламента влизат транспортният министър Росен Желязков, депутатите Тома Биков и Евгения Алексиева, зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. Ако министър Желязков избере Благоевград, шанс за Народното събрание има и проф. Ана Кочева от БАН.

В 25-и избирателен район в София ГЕРБ – СДС ще има поне четири мандата. Тук водач е премиерът Бойко Борисов, след него са бившия външен министър Даниел Митов и досегашните депутати Анна Александрова и Лъчезар Иванов. Ако Борисов предпочете да влезе от Пловдив досегашният народен представител Христо Гаджев също става депутат.

В София-област ГЕРБ – СДС ще има два мандата, които ще отидат при вътрешния министър Младен Маринов и бившия депутат Валентин Милушев, който измества с преференции бившия министър на туризма Николина Ангелкова.

В Стара Загора се очаква ГЕРБ – СДС да има двама-трима депутати. Шанс за парламента имат просветният министър Красимир Вълчев, досегашният депутат Маноил Манов и Илиана Жекова.

Един депутат ще имат ГЕРБ – СДС в Търговище и това ще бъде министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

В Хасково се очаква коалицията да има три мандата. Водачът Делян Добрев е изместен от първото място с преференции и остава втори. Първи става досегашният депутат Георги Станков, а на трета позиция от пета се премества икономистът Сашо Савов.

Един мандат ще имат ГЕРБ – СДС в Шумен, това е просветният министър Красимир Вълчев.

В Ямбол ГЕРБ – СДС ще има само един мандат и той да е за първия в листата д-р Димитър Рунков.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *