• чт. апр. 18th, 2024

Гърция: Не може да се отлагат повече преговорите на Скопие с ЕС

Bychaspic

окт. 14, 2021

Гърция смята, че трябва незабавно да се организира междуправителствено заседание за Северна Македония и Албания, за да започнат преговори за членството им в Европейския съюз и че стъпките, които Съюзът трябва да предприеме в тази посока, трябва да бъдат бързи и решителни. Това заяви заместник-министърът на външните работи Милтиад Варвицитиос по време на съвместна конференция в Скопие с вицепремиера по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров, пише скопското издание „Независен“, цитирано от „Фокус“.

„Европа е нашият дом и ние искаме този дом да се разшири, да приеме всички страни от европейския континент и по този начин да установи географско цяло и закръгляне и по този начин страните от Западните Балкани да се присъединят към общността“, каза Варвициотис, който отговаря и за ресора „европейски въпроси“ в Атина.

Европейската перспектива на Западните Балкани, подчерта той, е национална политика, която Гърция провежда почти две десетилетия.

„Ние вярваме, че стъпките, предприети от Европа в тази посока, трябва да бъдат бързи и решителни. Ето защо приветстваме затоплянето по отношение на разширяването, обявено на срещата на върха в Бърдо, и се фокусираме върху това. Вярваме, че междуправителственото заседание трябва да бъде свикано незабавно и за двете страни, Албания и Северна Македония, за да се изяснят позициите за следващите стъпки в преговорите и евентуалното ускоряване на разширяването както за Сърбия, така и за Черна гора“, обясни дипломатът.

Въпреки това вниманието в региона, подчерта той, в никакъв случай не трябва да се намалява, независимо от въпроса за междуправителствената сесия, която трябва да бъде свикана незабавно и бързо.

Заместник-външният министър на южната ни съседка подчерта, че в разговорите с Димитров са разгледани възможностите как Гърция да предаде технически познания на Скопие за процеса на интеграция към ЕС.

„Готови сме да участваме във всички аспекти на европейската политика, но също така сме готови да засилим икономическото си сътрудничество в духа на приятелство и взаимно разбирателство и добросъседски отношения. Добросъседските отношения със сигурност се градят върху доверие и правилното прилагане на Преспанския договор“, подчерта Варвициотис.

Димитров оцени срещата като открита, сърдечна и приятелска и като среща, която подобава на новата глава в отношенията между Гърция и Северна Македония след подписването на договора от Нивици.

„Говорихме преди всичко за европейското бъдеще на Балканите. За мен това посещение е, наред с други неща, сигнал за гръцка подкрепа. Виждаме я в Брюксел, видяхме я на срещата на върха в Бърдо, виждаме я в публични изявления на премиера Мицотакис, вашите изявления… Говорихме и за Меморандума за разбирателство, който вече имаме с Гърция, за да ускорим процеса на европейска интеграция за Северна Македония, за това, как да развием по-голямо сътрудничество между нас и техните институции в това отношение“, заяви вицепремиерът по европейските въпроси и бивш външен министър на РСМ.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *