• чт. мар. 28th, 2024

Даниел Митов: Какво налага свикване на КСНС за РСМ?

Bychaspic

ян. 9, 2022
Даниел Митов: Какво налага свикване на КСНС за РСМ?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Не разбирам какво налага свикването на КСНС, след като има изграден национален консенсус в България по темата за РСМ и никой не е заявил намерение да разруши този консенсус и да предложи нов. Със свикването на КСНС може да бъде счупен този консенсус, аз не знам дали не е това целта. Президентът Радев очевидно е поемал някакви ангажименти по време на двете служебни правителства и сега се опитва да прехвърли отговорността върху политическите партии за неуспеха за неизпълнение на тези ангажименти“.Това заяви пред БНР депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Даниел Митов, заместник-председател на ГЕРБ и бивш министър на външните работи.

Според него Румен Радев е длъжен да поддържа консенсуса по темата „Северна Македония“.

„Трябва да се води и много активен разговор с ЕК, така че да стане ясно, че ЕС не може да си затваря очите по отношение на неизпълнението на Договора за добросъседство от страна на Скопие и трябва да застане на страната на България. Постепенно да започне да разбира, че в предстоящата преговорна рамка е необходимо да се включат изискванията на България като част от преговорния процес“, посочи той.

Митов коментира, че визитата на премиера Кирил Петков в РСМ на 18 януари е жест, който дава основание да се мисли, че има намерение да се промени българската позиция.

„Когато се прави такъв жест, е важно да се обясни дали това ще промени нещо, а не да се оставят възможности за спекулации, появяват се намерения от трети страни, които не кореспондират с реалността“, каза той.

„Авторитетът на партия ГЕРБ е засегнат и ние вече обявихме, че ще съдим г-н Рашков за лъжите му и несъстоятелните клеветнически твърдения. …  Министър Бойко Рашков ще трябва да доказва твърденията си в съда, той няма да може да ги докаже“, каза Митов във връзка с думите на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, че между 30 и 40% от парите, отпуснати авансово за строителството на магистрала „Хемус“, са отивали в бившата управляваща партия ГЕРБ.

 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *