• пт. апр. 19th, 2024

Дания първа в света спря напълно ваксинацията с АстраЗенека

Bychaspic

апр. 14, 2021

Дания спря напълно употребата на ваксината на АстраЗенека и така стана първата държава в света, която се отказва напълно от оксфордския препарат, предаде БНР.

След като вчера американските власти спряха временно употребата на ваксината на Джонсън и Джонсън, днес от Европейската агенция по лекарствата съобщиха, че ще дадат своите препоръки за ваксината следващата седмица.

Дания беше първата в Европейския съюз, която преустанови временно ваксинирането с оксфордския препарат заради редките странични ефекти на кръвни съсиреци. Над 10 държави, сред които и България, последваха примера ѝ, но подновиха ваксинирането, след като Европейската агенция по лекарствата обяви ваксината за безопасна.

В Дания, обаче, беше проведено самостоятелно разследване за страничните ефекти. С АстраЗенека бяха свързани два случая на тромбози след първа доза, единият от които завърши фатално.

Сорен Бростром – директор на Националния борд по здравеопазване, заяви:

„Когато преустановихме временно ваксинирането с АстраЗенека в Дания на 11 март, това беше в резултат на рисков фактор, който не беше отбелязан в документацията, въз основа на която започнахме употребата на препарата. Един от тези фактори беше трагичната смърт на 60-годишна жена. Мислите ми все още са с нейните близки“.

Решението на Дания в комбинация с преустановяването на използването на ваксината Джонсън и Джонсън в Съединените щати най-вероятно ще промени ваксинационния план за Европейския съюз. Целта беше до септември 75% от европейските граждани да бъдат имунизирани, а без ваксината на Джонсън и Джонсън, това ще може да стане през декември.

В Румъния пандемията доведе до рокади в правителството. Премиерът Флорин Къцу уволни здравния министър Влад Вокулеску заради трагичен инцидент в началото на седмицата, когато трима души загинаха след повреда в килосродния апарат в линейка, както и заради спорно изписване на пациенти от болницата Фоишор.

„Борбата срещу Covid ангажира максимално държавните ресурси, особено в здравната система, но и в икономиката. Винаги съм казвал, че за да победим в тази битка трябва да има доверие в държавните институции. В този контекст за да гарантирам, че доверието в държавата ще бъде запазено, реших да направя промени на върха на Министерството на здравеопазването,“ заяви премиерът Флорин Къцу.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *