• чт. мар. 28th, 2024

Два квартала откъснати от центъра заради опасния надлез при „Чавдар“

Bychaspic

окт. 4, 2021
Два квартала откъснати от центъра заради опасния надлез при "Чавдар"

Снимка: кадър, БНТ

Всекидневни перипетии за майките с колички и хора в неравностойно положение при моста „Чавдар“ в столицата. Надлезът се намира в окаяно състояние и е недостъпен за колички.

Затова пък е единствената връзка за два столични квартала „Хаджи Димитър“ и „Сухата река“ с парка „Заимов“ и центъра на София.

Самото съоръжение е ръждясало, рампи няма, асансьор – също, алармират живеещите в района.

„Минавам, хвърлям си хартийката в кошчето и решавам да тръгна по стълбите и в следващия миг бях ето тук точно на ръба. И не знам кое ме спаси, просто не знам как не се претъркулих надолу по стълбите”, разказва пред БНТ потърпевшата.

Последният ремонт на моста „Чавдар” е извършен преди 10 години, като тогава тези стълби не са сменени, а само обработени. И до днес обаче майки с колички не могат да преминат.

„Когато е изградено самото мостово съоражение и двете стълбища от южната и от северната страна, тогава не е имало такова изискване и няма просто техническа възможност да се изгради достъпна среда. Предстои следващата финансова година да се пусне обследване, за да може да се даде някакво решение и дали може въобще да се изгради достъпна среда. Възложена е проектантска организация, детайли за парапета и захващането им за металната конструкция, за да може да се подмени парапетът и да се санира металната конструкция”, обясни гл. инженер в дирекция „Строителство“ към Столична община Васил Начевски.

А докато това стане, хората се крепят единствено на обещанието, че ще получат услугата, за която плащат своите данъци. До този момент местната власт не е осигурила достъпне среда както за младите, така и за хората в неравностойно положение.


 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *