• чт. апр. 18th, 2024

Десет признака на висока кръвна захар

Bychaspic

ян. 13, 2022

По какво да разберете, че глюкозата в кръвта ви е над нормата преди да сте се изследвали

Диабетът е едно от най-често срещаните заболявания в съвремието ни. То се дължи на неконтролирана кръвна захар, стрес, генетични фактори, тегло, начин на живот, степен на двигателна активност и редица други причини. Кръвната захар обаче е един от най-съществените сред тях. Високите ѝ нива за дълъг период от време и недостатъчното им контролиране са стабилна предпоставка за отключване на диабет и всички произтичащи от него усложнения.

Невинаги обаче високата кръвна захар означава диабет, пояснява Az-jenata.bg. В немалко случаи тя може да остане скрита задълго, като причинява редица симптоми. Те подсказват за високи нива на кръвна захар, които ако не бъдат овладени навреме, могат да доведат до диабет.

Кои са признаците на висока кръвна захар? Ето 10 от най-често срещаните.

1. Често уриниране.

Един от най-честите издайнически симптоми, че кръвната захар е висока, е честото уриниране. В много случаи хората бъркат този симптом с инфекция на пикочните пътища, защото това е първото нещо, което идва наум в такива ситуации. Високата кръвна захар се отразява на бъбречната функция. Бъбреците се опитват всячески да изхвърлят излишната глюкоза от кръвта, като ускоряват диурезата.

2. Увеличена жажда.

Причините да изпитвате жажда са много. Една от тях е високата кръвна захар. Повишената жажда е свързана с ускореното образуване на урина. Тялото изхвърля повече течности, като същевременно се нуждае от още, за да компенсира дехидратацията.

3. Замъглено зрение.

Високата кръвна захар може да влоши зрението. Глюкозата в кръвта във високи стойности причинява възпаления в очната тъкан и очния нерв, като предизвиква замъгляване на зрението и влошаването му. Усещането е за мътни очи, сълзящи, зачервени роговици. Това може да е и резултат от високо кръвно налягане, свързано с повишените нива на кръвна захар в дългосрочен план. Увреждат се кръвоносните съдове в окото, като това може да е причина за загуба на зрение.

4. Главоболие.

Главоболието може да се появи по много причини. Една от тях е висока неконтролирана захар в кръвта. Високата кръвна захар засяга функциите на нервната система, повишава възпалението в тъканите, причинява възпалителна реакция на тъканите. Резултатът е главоболие.

5. Умора.

Умората е един коварен симптом, защото също може да се прояви заради различни причини. Човек трудно би ѝ обърнал внимание, особено ако е много зает през деня и не се наспива добре. Умората, причинена от висока кръвна захар, е особено типична най-вече около час-два след хранене, в което са били налице въглехидрати и захари. Страдащият започва да се чувства сънлив, без никаква енергия, с желание да си полегне и с невъзможност да продължи с ежедневните си задачи.

6. Чести инфекции.

Високата кръвна захар може да е причината за появата на чести инфекции. Това е така, защото неконтролираната глюкоза в кръвта пречи на имунните функции. Освен това високите нива на захари в кръвта подхранват различни бактерии и дрожди в организма, като това изтощава имунната система и води до чести на пръв поглед необясними инфекции, според self.com.

7. Бавно оздравяване, бавно зарастване на рани.

Високата кръвна захар пречи на нормалното зарастване на раните. Пречи и на нормалното времетраене на оздравителните процеси в тъканите и клетките. Ако ви прави впечатление, че се възстановявате по-бавно от една обикновена настинка например, консултирайте се с лекар, който да изследва и нивата на кръвната ви захар за всеки случай.

8. Проблеми с периферната нервна система, изтръпвания, мравучкания.

Високата кръвна захар в дългосрочен план уврежда нервната система. Един от първите признаци са изтръпвания и мравучкания в крайниците, най-вече пръстите на краката и ръцете. След това се появяват изтръпвания, сковавания, болки. Причината е възникване на невропатия, която може да е усложнение от неконтролираната висока кръвна захар.

9. Увреждания на зъбите.

Глюкозата уврежда зъбите. Тя може да доведе до усложнения с венците, възпаления, влошаване на състоянието на зъбите, честа поява на кариеси и по-сериозни проблеми. Зъбните усложнения се дължат най-често на свръхрастеж на бактерии в устната кухина, причиняващи възпаления. Ако имате натрапчиво лош дъх, това също може да подсказва за проблеми с кръвната захар.

10. Странен постоянен глад.

Ако току-що сте се хранили, но скоро след това изведнъж сте гладни и ви се яде нещо сладко, това може да е признак на висока кръвна захар. При това състояние организмът не може да осигури нужната енергия, заради което се появяват чести изблици на глад.

Източник: www.dunavmost.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *