• чт. мар. 28th, 2024

Джамбазки: ВМРО обсъжда дали да обжалва решението на ЦИК, за начина, по който ще се гласува с машини

Bychaspic

окт. 28, 2021

ВМРО обсъжда дали да обжалва решението на ЦИК, касаещо начина, по който ще се гласува с машини. Това каза зам.-председателят на партията и евродепутат Ангел Джамбазки в ефира на „Твоят ден”. По думите му проблем представлява въпросът, позволяващ да се избегне един от изборите – за президент или парламент.

„На първоначалния екран на машините се появява въпрос „За кой от двата избора искате да гласувате”- на двата или на един. Това е проблем, защото в Изборния кодекс ясно е записано, че вотът е задължителен. Не би трябвало да има въпрос, който да позволява да се избегне един от двата избора. Колкото повече са екраните, толкова повече ще се затруднят българските гласоподаватели. Няма как ЦИК да ви призовава да нарушите закона като изберете една от опциите”, обясни Джамбазки и добави, че при направата на софтуера за гласуване е имало доста недомислици.

Ако се стигне до внасянето на такава жалба, това ще се случи преди вота на 14 ноември, каза още Ангел Джамбазки.

Евродепутатът разкритикува и липсата на разяснителна кампания около зелените сертификати.

„Заради изтървания момент за провеждането на разяснителна кампания и безобразно проведената политика в последните 6-7 месеца, хората се демотивираха. Необходимо беше да се обясни без капка съмнение защо и какво ще се случва, както и да се действа срещу пропагандата против ваксинацията”, допълни той.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *