• пт. апр. 19th, 2024

Джо Байдън: Евентуален дефолт на САЩ ще застраши статута на долара като световна валута

Bychaspic

окт. 4, 2021

Потенциален дефолт, който може да настъпи, ако Конгресът на САЩ не се съгласи да повиши тавана на публичния дълг, би застрашил статута на долара като световна резервна валута. Това каза американският президент Джо Байдън в понеделник, говорейки в Белия дом, цитиран от TACC и Агенция „Фокус“.

„Неуспехът да се повиши таванът на публичния дълг ще постави под въпрос желанието на Конгреса да изпълни нашите задължения, които вече сме поели (върху себе си), а не нови. Това ще подкопае надеждността на държавните ценни книжа, а също така ще застраши статутa на долара като световна резервна валута“, каза американският президент.

Байдън призова своите политически противници от Републиканската партия да спрат да „играят на руска рулетка“ с американската икономика, като се противопоставят на повишаването на тавана на публичния дълг от Конгреса и по този начин излагат страната на риск от дефолт.

„Те трябва да спрат да играят руска рулетка с американската икономика“, каза американският лидер.

Байдън предупреди, че не може да гарантира, че САЩ няма да просрочат задълженията си по дълга. Американският лидер подчерта, че решението на този проблем ще зависи от действията на републиканците в Конгреса.

Той беше попитан дали е възможна ситуация, при която САЩ няма да могат да изплатят дълговите си задължения, тъй като американският Конгрес няма да спре действието на лимита на националния дълг.

„Не мога да повярвам, че крайният резултат ще бъде точно такъв, защото последиците от това ще бъдат толкова мрачни. Не вярвам в това. Но мога ли да гарантирам (че няма да има дефолт)? Ако бих могъл, щях, но не мога“, отговори Байдън.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *