• сб. апр. 20th, 2024

Директорът на ЦРУ: Русия може да нахлуе в Украйна

Bychaspic

апр. 14, 2021

Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс смята, че концентрацията на руските сили на границата с Украйна може да доведе до ограничена инвазия. Бърнс говори в сряда на изслушване пред комисията по разузнаване на Сената на САЩ, предават ТАСС и Агенция „Фокус“.

Според ръководителя на ЦРУ, като посланик в Русия (от 2005 до 2008 г.), той е научил, че руското ръководство не бива да се подценява.

„Натрупването на войски на Русия в Крим, по протежение на границата с Донбас, е обект на сериозно безпокойство. Мисля, че това може да са редица методи за сплашване на украинското ръководство, за изпращане на сигнал до САЩ“, каза Бърнс. „Това трябва да се приеме сериозно не само от САЩ, но и от нашите съюзници“.

Ръководителят на ЦРУ заяви, че заедно с директора на американското национално разузнаване Аврил Хейнс наскоро е участвал в много разговори с американски съюзници, по време на които е била обменяна информация.

„Президентът на САЩ Джо Байдън в телефонен разговор с [руския президент Владимир] Путин ясно изрази нашата сериозна загриженост [относно концентрацията на руските сили]“, каза той.

Американският лидер се обади на руския президент във вторник. Според пресслужбата на Кремъл Путин е очертал пред Байдън подходите за политическо уреждане в Украйна, основано на Минските споразумения.

Както каза по-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, движението на руските войски през територията на Руската федерация не бива да притеснява други държави, тъй като по никакъв начин не ги заплашва. Той също така подчерта, че случващото се в Донбас е вътрешен украински конфликт, в който руските войски никога не са участвали.

Ситуацията в Донбас се усложни в края на февруари; почти всеки ден се регистрираха престрелки в региона, включително с използване на миномети и гранатомети. Страните се обвиняват взаимно за влошаване на ситуацията.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *