• сб. апр. 20th, 2024

Днес се очакват разпити на екипажа и водолазен оглед на Vera SU

Bychaspic

окт. 4, 2021

Операцията по спасяване на заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су“ продължава. Вчера беше източена част от горивото на кораба, но екипажът продължава да отказва да се евакуира.

Водолази споделиха пред БНТ, че корабът няма как да потъне повече от нивото, на което се намира в момента, защото в плитчините, на които е заседнал, дълбочината е между 6 и 8 метра.

За вчера от кризисния щаб планираха да бъде източено част от горивото на кораба, което се случи на два пъти. Планираше се също да бъде разпитан част от екипажа, но този част от него, която е била на вахта по време на злополучния инцидент, както и да се извърши водолазен оглед. Заради лошото време разпити не бяха извършени и водолазният оглед не се осъществи.

Днес към 9.00 ч. започна операция по допълнително укрепване на кораба, като целта е той да стане по-стабилен, за да не бъде изместен от вълните и да се получи по-голяма пробойна. Започна и водолазен оглед на въпросната пробойна.

Товарът, който остана на кораба „Вера Су“, ще бъде изтеглен със специални помпи на три баржи, които ще бъдат осигурени от Европейската агенция по морска безопасност. Очаква се въпросните баржи да пристигнат в следващите дни. Все пак водата, проникнала в трюмовете на кораба, е разводнила част от азотния тор и именно това налага използването на тези помпи.

Към момента ситуацията на кораба е спокойна. Ако се наложи евакуация, тя може да се извърши или по море със специални катери, или по суша. На носа на кораба има специална мрежа от въжета, която е свързана с част от морския бряг и по тази мрежа се очаква да се изкачат моряците, ако нещо се случи.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *