• пт. апр. 19th, 2024

Доц. Гълъбов: Следващият председател на НС ще подскаже конфигурацията на бъдещия кабинет

Bychaspic

апр. 9, 2021

Гражданите си свършиха работата – доста е висока избирателната активност – около 3.5 милиона хора гласуваха на тези избори. Това заяви в ефира на Нова телевизия политологът Антоний Гълъбов, който коментира заедно с юристът Росен Карадимов и социологът Мира Радева горещият въпрос – ще има ли България скоро ново правителство.

Въпросът е с политиците, но затова е добре да погледнем извън логиката на аритметиката. Съществува хипотеза за правителство на малцинството. Засега сме в процедура, нещата са под контрол, посочи политологът.

По думите му добре е да се следва процедурата. Важно е какъв кабинет ще предложи ГЕРБ, защото в това ще се съдържат посланията към останалите политически формации. Да се вгледаме в избора на председател на НС и това, което ще предложи ГЕРБ като първа политическа сила, аргументира се Гълъбов.

Що се отнася до „Има такъв народ“, това, което познавам от намеренията им и профила на депутатите – това са хора от средния и крупен бизнес, с ясна либерална ориентация. При „Изправи се! Мутри вън“ има ясна тъжнение в ляво – към нарастване на ролята на държавата в обществения живот. Тоест, нека да видим техните политически програми, за да правим някакви предположения, добави доц. Гълъбов.

Ние имахме вече сложен 44-ти парламент – четири партии във властта, четири – в опозиция. Ние имаме нужда сега от оперативно управление, не може да си позволим да нямаме парламент и правителство, изтъкна политологът.

По отношение на промяната на конституцията, доц. Гълъбов коментира кратко: Разговорът за промени в конституцията е дългосрочен разговор. Хората трябва да знаят за какви промени ще става дума. Демократична България настоява за промяна на конституцията. А само БСП е заявила ясно, че няма да подкрепи промяна в основния закон на държавата.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *