• нд. апр. 28th, 2024

Държавата задейства спасителна акция с 1.6 млрд. лв. в сектор енергетика

Bychaspic

мар. 27, 2024

Министерство на енергетиката ще получи 1.6 млрд. лв. от държавния бюджет, с които да покрие дълговете на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ и Български енергиен холдинг (БЕХ). След това през БЕХ част от средствата – 728 млн. лв. ще се внесат като дарение във Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС), за да се запълни натрупаният в него дефицит.

Изкупуване на дълга

Всъщност още в края на миналата година стана ясно, че държавата планира да изкупи огромния дълг на „Топлофикация София“ към Българския енергиен холдинг (БЕХ) и „Булгаргаз“. В проекта на бюджет за 2024 г. бе записано, че с акт на Министерския съвет държавата може да придобие вземания за до 1.6 млрд. лв. Дефакто, вероятно в последните дни на това правителството, тази възможност се реализира.

С решение на Министерския съвет от сряда се възлага изкупуването на посочените вземания (1.6 млрд. лв.) от „Топлофикация София“. Целта е да се осигурят условия за гарантиране на сигурността на доставките на природен газ, както и ще се разширят възможностите на БЕХ да подпомага дейността и финансовата стабилност на дъщерните си  дружества с цел гарантиране сигурността на енергийната система, което е основен приоритет на холдинга.

На брифинг енергийният министър Румен Радев обясни, че „Топлофикация София“ дължи 800 млн. лв. към „Булгаргаз“ и други 800 млн. лв. главници и лихви към БЕХ.

Имаме задължения в огромен размер от страна на „Топлофикация София“ към енергийния сектор за газови доставки през годините. Натрупването на тези задължения се прехвърляше от страна на „Булгаргаз“ ЕАД към „БЕХ“ ЕАД, което доведе до задължения на топлофикационното дружество към държавния холдинг. Останалата част, която продължаваше да расте през годините, се натрупваше като салда към „Булгаргаз“, казва Радев.

По думите му именно тази практика води до внушителната обща сума от около 1.6 милиарда лева задължения към групата на „БЕХ“ ЕАД.

В съобщението от ресорното ведомство се уточнва, че транзакцията не оказва влияние на дефицита в държавния бюджет.

Трябва обаче да бъде получено положително становище от Европейска комисия, че това не е държавна помощ.

„Дупката“ в Енергийния фонд

След като бъдат изплатени сумите, БЕХ ще прехвърли като дарение 728 млн. лв. в Спасителния енергиен фонд, който „страда“ от сериозен дефицит. Енергийният министър обясни, че към 31 декември 2023 г. той е 800 млн. лв., а към 31 март тази година ще ги надхвърли.

Радев беше категоричен, че причината за приходния дефицит във ФСЕС са по-ниските цени на тока, съответно по-нисктеи приходи, както и по-ниски цени на квотите.

По отношение на ФСЕС коментираните в публичното пространство суми са „несъстоятелни“, каза той.

Както Economic.bg вече съобщи министърът потвърди, че към момента има над 430 млн. лв. налични във ФСЕС, който са буфер, „за да можем да реализираме задачите по изпълнение подкрепата за битовия потребител след 1 юли 2024 г.“. Фондът не може да ползва тези пари за разплащанията по премиите към ВЕИ производителите, както и премиите по високоефективната когенерация. „Разплащанията по тези приходи ще бъде направена със сумата, с която ще подпомогнем Фонда от страна на БЕХ като дарение“, уточни министърът. Припомняме, че ФСЕС имаше затруднения в изплащането на тези премии. 

Той обясни, че алтернатива на това нещо е „директна вноска от страна на бюджета, в този случай обаче ще поставим под риск изпълнението на програмите за ограничаване на бюджетния дефицит“.

Ако ние излезем със стойности над рамките за бюджетен дефицит, можем да поставим под въпрос пълноценното интегриране в еврозоната, именно затова правим тази стъпка през БЕХ“.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *