• пт. мар. 29th, 2024

Държавата не опитва да развали инхаус договорите за „Хемус“

Bychaspic

ян. 10, 2022

Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) отрича да тече процес по разтрогване на договорите за строителството на автомагистрала „Хемус“, сключени по времето на ГЕРБ с инхаус процедури. За подобно прекратяване на договори по взаимно съгласие днес писа „24 часа“, позовавайки се на свои информирани източници. 

Припомняме, че по силата на тези договори, маскирани като контракти за наем на техника и доставка на материали, държавното дружество „Автомагистрали“ е превело авансово на строителните фирми 1.3 млрд. лв. Бившият регионален министър Виолета Комитова обяви, че магистралата няма да бъде завършена до 2024 г., а са преведени 71% от парите за 4% свършена работа досега.

Търговското дружество „Автомагистрали“ ЕАД не е предприемало действия по разтрогване на договорите, свързани с инхаус процедурата за изграждане на АМ „Хемус“ по взаимно съгласие или по какъвто и да е друг законоустановен ред“, посочват от пресцентъра на регионалното ведомство.

Агенция „Пътна инфраструктура“ също не е отправяла покана към „Автомагистрали“ за разтрогване на договорите. Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов не е възлагал да се предприемат подобни действия, заявяват от ресорното ведомство.

Оттам също така напомнят, че Караджов и неговият екип разглеждат всички възможни варианти, за да се разреши казусът с магистрала „Хемус“, като за целта ще е необходимо решение на Народното събрание. 

В телевизионно интервю той обяви, че „Автомагистрали“ има пoдпиcaни дoгoвopи зa дeceттe yчacтъĸa oт ocтaвaщитe 240 ĸм oт мaгиcтpaлaтa, ĸaтo caмo eдин oт тяx e възлoжeн пo Зaĸoнa зa oбщecтвeни пopъчĸи. „Toй въpви дoбpe и щe бъдe изпълнeн в cpoĸ“, yвepи Kapaджoв, нaпoмняйĸи, чe ocтaнaлитe дeвeт ca пo мeтoдa инxayc.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *