• чт. апр. 18th, 2024

Д-р Александър Симидчиев: Разформироването на НОЩ е безотговорно!

Bychaspic

апр. 16, 2021

Разформироването на НОЩ е безотговорно, заяви депутатът от ДБ д-р Александър Симидчиев.

Това е безотговорно като поведение. Правителството, макар и в оставка, трябва да продължи да работи. Имаме медицинска криза и управлението ѝ изисква да имаме ефективни органи, които да направляват този процес.

Като лекар съм изненадан от това решение. Това каза пред журналисти в парламента д-р Александър Симидчиев.

Преди това във видео на живо, излъчено по фейсбук, д-р Александър Симидчиев, който от вчера е депутат от парламентарната група на Демократична България, подчерта, че  разпускането на НОЩ ще повлияе негативно върху контрола на пандемичния процес. 

„Това стана изненадващо, без предупреждение. Доколкото знам, част от хората в самия щаб не са знаели. Независимо от всички неща, които се изговориха за и против щаба, аз винаги съм бил за медицински обоснованите мерки. НОЩ вършеше неща, които бяха координиращи и стабилизиращи. Сега въпреки че процесът с пандемията изобщо не е овладян, ние се отказваме от един орган, без да сложим нещо на негово място. Дори и да има брифинги, на тях само ще се отчитат едни цифри. Контролът изисква да имаме и ефективни мерки върху тези цифри“, добави д-р Симидчиев.

Той припомни, че правителството, макар и в оставка, продължава да работи до избирането на ново.

Лишаването от чисто управленския елемент на пандемичния процес на това правителство, поставя под риск живота и здравето на много хора в България. При всички положения, начинът, по който бе направено, подсказва едноличието при вземане на решение. Днес се надяваме от парламентарната трибуна да изискаме документите свързани с медицинските основания и критериите при работата на НОЩ и да анализираме свършеното до момента“, каза депутатът от ДБ.

Д-р Симидчиев припомни, че от 2017 г. имаме Национален пандемичен план, който изисква създаването на Национален пандемичен комитет.

„Това не беше направено през февруари миналата година. Създаде се НОЩ. След това се налагаше неговата дейност да бъде подпомагана и допълвана от други организационни структури, но независимо от това, щабът беше органът, който интегрираше и управляваше процесите до момента. Никога в публичните си изяви не съм говорил срещу щаба, защото виждах, че има повече полза. Но сегашното абдикиране от управлението на пандемичния процес е нещо, което според мен ще донесе много негативи. Не мога да го подкрепя като лекар, не като политик, като лекар. Говоря, защото съм виждал какво причинява на пациентите и колегите на първа линия. Броят на болните, на които не можем да помогнем, трябва да бъде снижаван. И по отношение на мерките, и по отношение на ваксинационния процес, ние сме на едно от последните места в Европа. Не виждам защо се прави това сега“, каза д-р Симидчиев.

Според него закриването на НОЩ в този момент показва непоследователност.

А последователност ни е изключително необходима. Иначе пандемията ще продължи да ни побеждава. Ваксинационната програма трябва да е още по-настойчива, защото виждаме как в държави като Израел, САЩ, Великобритания вече стихват пандемичните процеси и вече могат да се върнат към нормалния живот“, завърши депутатът от ДБ.

По-късно в декларация от името на ПГ на „Демократична България“ д-р Симидчиев заяви, че с разпускането на НОЩ е станало без мотиви и странно съвпада с излизането на Бойко Борисов в отпуск. По думите на депутата все още кризата не е овладяна.

Вчера беше обявено, че работата на НОЩ спира.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *