• пт. апр. 19th, 2024

Ева Майдел: Туризмът е сред най-важните стълбове на ЕС

Bychaspic

ян. 10, 2022

Туризмът е един от най-големите и най-важните стълбове, на които е стъпил ЕС, заяви  евродепутатът Ева Майдел по време на конференцията „Български гласове за Европа: туризмът – предизвикателства и възможности“, която се състои в пресклуба на БТА във Велико Търново.

По думите на Майдел това е тема, която в европейските институции е винаги на дневен ред.

Българският евродепутат добави, че създаването на хармонизирани протоколи може да увеличи предвидимостта както преди пътуване, така и по време на пътуването и след него. Тя допълни, че вече живеем в по-различни времена, след избухването на пандемията целият свят е установил условия на стагнация, има срив и несигурност. Туризмът и хотелиерството се считат за основни фактори за разпространението на COVID-19, но това не трябва да означава, че за да се спре разпространението на вируса, ще трябва да се спре туризмът, посочи тя.

По време на пандемията е трябвало много бързо туристическият сектор да се преорганизира. Точно затова за България туристическият сектор придобива все по-голямо значение за нашата икономика, коментира още Майдел, цитирана от БТА.

Тя отправи предложение да се опростят правилата за туристически визи за граждани на трети страни. Може да се направи ръководство за местни власти за по-ефективно управление и измерване на туризма. Може да се направи така, че да има система за ваучери за български туристи, които избират местните курорти за дестинация за почивка. Може да се мисли как по-добре да имаме интеграция с транспорта на територията на страната.

Според българския евродепутат, ако сме находчиви, ще се мисли не просто как да се върнем на нивата отпреди COVID, а да използваме наученото, за да може „да стъпим няколко стъпала нагоре в европейската туристическа карта“.

Пандемията може да бъде възможност за оптимизиране на туристическия продукт, заяви от своя страна областният управител на Велико Търново Людмила Илиева.

Според нея за качествен туристически продукт трябва да се създадат институционални, процедурни и логистически облекчения. Тя припомни, че във Великотърновска област са съчетани три вида транспорт, което е добра предпоставка за развитието на туризма.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *