• пт. апр. 19th, 2024

Екипажът на минен ловец „Цибър“ доказа способности в гръцкото противоминно учение „Ариадне – 2021“

Bychaspic

апр. 6, 2021

Втората постоянна противоминна група на НАТО, в състава на която е българският противоминен кораб – минен ловец „Цибър”, участва от 28 март до 4 април 2021 г. в противоминното учение на ВМС на Република Гърция „Ариадне – 2021”. Това съобщиха от пресцентъра на МО.

В рамките на учението в района на залива Патра беше проведена съвместна противоминна операция за гарантиране на свободата и безопасността на корабоплаването. Корабите от групата проведоха и тренировки за отразяване на асиметрични заплахи от бързоходни лодки и нисколетящи цели, както и за отразяване на атаките на въздушен противник.

Резултатът от проведената противоминна операция беше повече от отличен – бяха открити всичките предварително поставени 22 учебни дънни мини от различен тип. Екипажът на българския кораб откри седем от поставените учебни мини. С това той си подели първото място за брой открити мини с екипажа на италианския минен ловец „Термоли“.

Останалите учебни мини бяха открити от екипажите на френския минен ловец „Орион“, турския минен ловец „Айвалък“ и гръцките „Европи“ и „Калипсо“. Испанският минен ловец „Тахо“ със своята водолазна група активно подпомагаше останалите кораби при извличането на учебните дънни мини.

На 5 април минен ловец „Цибър“ излезе от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО. Предстои след извършване на преход българският кораб да се завърне в нашата страна и на 8 април да акостира в пункта за базиране във Варна.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *