• чт. апр. 18th, 2024

ЕС удължи за пореден път санкциите срещу Русия

Bychaspic

ян. 13, 2022

Съветът на Европейския съюз удължи с още шест месеца икономическите санкции срещу Русия заради неизпълнение на споразуменията от Минск, предаде БНТ.

Санкциите бяха въведени за първи път на 31 юли 2014 година в отговор на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. От тогава насам на всеки шест месеца ЕС прави оценка и ги удължава. Сегашните ще са валидни до 31 юли тази година.

Икономическите санкции срещу Русия са свързани с ограничаване на достъпа до първичните и вторичните капиталови пазари на ЕС за някои руски банки и компании и забраняват форми на финансова помощ и посредничество към руски финансови институции.

Санкциите също така забраняват директния или непряк внос, износ или трансфер на всички материали, свързани с отбраната, и установяват забрана за стоки с двойна употреба за военна употреба или крайни военни потребители в Русия. Санкциите допълнително ограничават руския достъп до някои чувствителни технологии, които могат да се използват в руския енергиен сектор, например при добив и проучване на нефт.

В допълнение към икономическите санкции, ЕС въведе през последните години и други видове мерки в отговор на незаконната анексия на Крим и град Севастопол от Русия и преднамерената дестабилизация на Украйна.

Те включват дипломатически мерки, индивидуални ограничителни мерки, свързани със замразяване на активи и ограничения за пътуване на отделни лица и специфични ограничения на икономическите отношения с Крим и Севастопол.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *