• пт. мар. 29th, 2024

Започват фалити на малки бензиностанции заради скъпите горива

Bychaspic

май 10, 2022

Започват фалити на малките бензиностанции заради скъпите горива. Това каза Росинка Бъчварова, собственик на бензиностанция в Бургас. Тя посочи, че нефтената рафинерия е спряла преди няколко месеца отстъпките при цени на едро, а продажната им цена е по-висока от доставната.

По думите й към момента криза с доставките на горива няма. Ако продължаващото им поскъпване може да се нарече криза, то тогава има наистина криза.

„В момента малките бензиностанции са на ръба на оцеляването. Това се дължи на високите цени и на много ниския марж. Маржът е разликата между покупната цена, включеният транспорт и продажната цена. Към момента на дизел на моята бензиностанция е 4 стотинки на литър. Представете си сега колко литра трябва да продам, за да мога да платя заплати, наеми, надници, ток, вода и за други разходи, които вървят всеки месец. Само за последния месец цената на литър гориво е скочила с 20 стотинки“, обясни Бъчварова пред БНР.

По думите й големите вериги също работят на минимален марж, те също имат минимална печалба или въобще нямат такава.

Нефтената рафинерия махна преди 4-5 месеца отстъпките за търговия на едро.

Причината е политика на компанията. Малките бензиностанции нямат алтернатива, ако се случи така, че продължи поскъпването, то те ще разчитат на внос на горива отвън. Но има пречки в нормативната база. „Самите бензиностанции не могат да внасят горива. Държавата не мисля, че предстои да направи някакви облекчения“, каза тя.

„Акцизът и ДДС са основен вносител на средства в хазната, затова считам, че това няма как да стане с намалението на акциз или данъци. Високите цени на горивата могат да спрат да се повишават само ако войната в Украйна приключи“, посочи още Росинка Бъчварова. По думите ѝ единствено по-лош сценарий е петролно ембарго над Русия.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *