• чт. апр. 18th, 2024

Защо оризът става на каша?

Bychaspic

ян. 14, 2022

Сигурно ви е направило впечатление ризотото, което сервират в добрите ресторанти. Оризът е пухкав, непреварен и никога не е на каша, зърната са с идеална твърдост и добре отделени едно от друго

Чудесно би било, ако успеем да постигнем такъв резултат вкъщи и да не ни се разварява оризът на каша, пише Gotvach.bg

Ще ви дадем някои полезни съвети как това да се случи, но, първо, нека разберем защо се слепва оризът? Такава реакция се получава, когато покритият с нишесте ориз се смеси с врящата вода. Тъй като водата се абсорбира, оризовите зърна се сближават все повече и повече, като могат да се слепнат големи бучки.

Преди всичко измийте добре ориза, докато водата стане бистра и без нишесте в нея. Може да се наложи да го измиете и 4-5 пъти.

В този етап някои добавят 5-10 капки лимонов сок, за който също се смята, че предотвратява слепване. След като измиете ориза, запържите го, най-добре в тефлонов тиган. Можете да пробвате с обикновен тиган, но резултатът няма да е същият.

Сложете ориза в тавата или тенджера и добавете вода. Важно правило е да не оставяте ориза да превари и да поеме много вода, изключете печката, преди да е изцяло сварен.

Щом оризът е готов, изплакнете го отново със студена вода. Ако предпочитате да избегнете пърженето, задължително се придържайте към финалното изплакване.

Друго, което можете да опитате, за да не запържвате ориза, е да си вземете бланширан ориз, с него е много по-малко вероятно да се получи слепване.

Източник: www.dunavmost.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *