• пт. апр. 19th, 2024

Защо Путин скри бойната си авиация?

Bychaspic

май 10, 2022

В понеделник сутринта, докато колони от бронирана техника и войници маршируваха из Москва в чест на победата на Русия през 1945 г. над Германия във Втората световна война, един елемент от руската военна мощ очевидно липсваше – нейните бойни самолети, пише в. „Ню Йорк Таймс“, цитиран от Факти.бг.

И макар Кремъл да обяви като причина „лошото време“, в действителност руската военна авиация се представя зле във войната срещу Украйна, започната непредизвикано на 24 февруари. Отсъствието на самолети подчерта неуспеха на президента Владимир Путин да изгради способни модерни военновъздушни сили на Руската федерация.

Руските бойни самолети влизат и излизат от украинското въздушно пространство, пускайки неуправляеми бомби (т.нар. dumb bombs – тъпи, или гравитационни бомби, които нямат система за насочване), и бягайки от украинските ракетни системи „земя-въздух“, които Русия не успя да унищожи след 75 дни война.

Военновъздушните сили на Русия не успяха да установят превъзходство в небето на Украйна, макар на хартия да превъзхождат украинските. „Безаналоговата“ армия на Путин просто не съществува.

Във войната, която навлезе в третия си месец, Русия вече изразходва много от най-прецизните си боеприпаси, като крилати и балистични ракети с малък и среден обсег. Пентагонът заяви, че Русия е изстреляла повече от 2125 такива оръжия от началото на инвазията. Използването им обаче рязко спада след втората седмица на войната.

Русия е изчерпала голяма част от високоточните си ракети и сега нанася удари безразборно по цели в Украйна, при които загиват много цивилни граждани. Така наречените тъпи, или неуправляеми, хвърлени от въздуха боеприпаси, са реликви за Съединените щати и НАТО, тъй като западните военни сили сега почти напълно преобразуват своите арсенали с бомби, насочвани към целите с лазери или GPS сателитни сигнали.

Санкциите и контролът върху износа, наложени след нахлуването на Русия в Украйна, са ограничили достъпа на Москва до видовете електронни компоненти, които са ѝ били необходими за изграждането на управлявани оръжия, като по този начин са се отразили на способността на Путин да попълва своите военни с модерни въздушни боеприпаси.

Липсата на управлявани оръжия в Русия и изключително лошата им точност показват колко далеч изостават въоръжените сили на РФ в сравнение със западните държави.
Руската програма за управляеми оръжия е още в начален етап, руските пилоти са неспособни бързо да локализират и поразяват цели в Украйна, а ракетите, изстреляни в Украйна, често пропускат мишената си. Русия предпочита евтиното масово производство пред точността.

Това съвпада и с военната доктрина на руската армия, която се видя и в Сирия – нанасяне на удари по цивилни с цел терор, а не прецизни удари срещу военната инфраструктура на противника.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *