• пт. апр. 19th, 2024

Зенитно-ракетни войски с уникален показ на техника в чест на своята 60-годишнина

Bychaspic

окт. 1, 2021

Министърът на отбраната Георги Панайотов оцени високо работата на военнослужещите от Първа зенитно-ракетна база от състава на Военновъздушните сили. По случай 60-годишнината от създаването на базата днес, 1 октомври, в центъра на София бяха показани компоненти от състава на различни типове зенитно-ракетни комплекси. Министърът на отбраната разгледа бойната техника и поздрави военнослужещите и командния състав по повод празника. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната.

Георги Панайотов подчерта, че събитието е уникално по своя характер, защото дава възможност на гражданите да видят зенитно-ракетни комплекси, които се намират в райони, до които достъпът е силно ограничен. „Всички тези зенитно-ракетни комплекси, които виждате тук, са част от противовъздушната отбрана на страната. Те се изпитват на полигон „Шабла“ на всеки две години. Статистиката сочи, че 90% от пусковете са успешни и са поразили целите“, категоричен беше министър Панайотов.

На журналистически въпрос дали ще има средства за нов зенитно-ракетен комплекс (ЗРК), министър Панайотов отговори, че нови ЗРК са предвидени в Програмата за развитието на Въоръжените сили 2032. „Това ще се случи, не мога да се ангажирам с година“. Министърът на отбраната съобщи още, че следващата седмица ще внесе в Министерския съвет проект за инвестиционен разход за придобиване на трикоординатни радари с предложение за разглеждане от Народното събрание.

Хеликоптер на ВМС е в тридесетминутна готовност да направи евакуация на моряците от заседналия край Камен бряг кораб, ако това се наложи, съобщи министър Георги Панайотов. Той поясни, че преди ден началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев са направили облитане на района на заседналия кораб с хеликоптер.

„Целта беше да се вземе решение дали хеликоптери могат да бъдат използвани за разтоварване на азотния тор. Заключението е, че рискът за техниката и хората би бил твърде голям, затова този вариант няма да се използва. Корабът се намира много близко до скали и при по-силен порив на вятъра, хеликоптерът може да бъде блъснат в тях. А това е нещо, което няма да позволим“, заяви министър Георги Панайотов.

Военнослужещите от зенитно-ракетни войски бяха поздравени по повод празника и от президента и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, който също посети статичния показ на техниката в столицата.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *