• чт. апр. 18th, 2024

Зимата идва рано – още през ноември, има шанс за снежна Коледа

Bychaspic

окт. 14, 2021

Зимата най-вероятно ще е мека – със средни стойности над нормата, но едва ли ще надмине по температури миналогодишната.

Циркулацията, която се развива над Европа и света, говори, че вероятно ще започне сравнително рано – още през ноември и ще покаже максимума си през декември и първата половина на януари, след което ще бъде по-топло от обичайното. Това съобщи климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев, пише „24 часа“.

Ако имаме съществена зима, трябва да я очакваме през декември. Миналата зима беше една от най-валежните – с дъжд и сняг. Тази ще е по-суха, но не са изключени и няколко обилни снеговалежа. Вероятно това ще се случи през първата половина на зимата, така че тази година шансът да има сняг по Коледа е по-голям, уточни Симеон Матев.

След краткото спиране на преваляванията в сряда в четвъртък, петък и събота страната ни ще е под влияние на средиземноморски циклон, който ще определя дъждовното време у нас.

В четвъртък и петък на много места в страната ще паднат значителни дъждове, като очакванията са сумата на валежа в много райони да бъде между 30 и 50-60 литра на квадратен метър, което е месечната норма.

С валежите ще настъпи и понижение на температурите. Максималните в четвъртък ще са типично късноноемврийски и дори раннодекемвстврийски – от 5-6 градуса на запад до 10-11 на изток. В планините валежите ще са от сняг и ще се натрупва снежна покривка. Има голяма вероятност в четвъртък следобед и привечер и в по-ниски места на 500-600 метра надморска височина дъждът за кратко да преминава в сняг. Това важи и за София.

Постепенно подобрение на времето ще започне през почивните дни. В събота все още в по-голямата част на страната ще превалява, но интензивността на валежите ще е по-слаба. Още в събота над Западна България валежите ще спират. В понеделник вече няма да вали.

След почти зимното време в четвъртък в петък и събота дневните температури ще се повишат с 2-3 градуса, максималните ще са от 8 до 13 градуса, а в неделя – от 10 до 15.

През следващата седмица подобрението на времето ще продължи, облачността ще се разкъсва и намалява, а слънчевите часове ще се увеличават. Сутрин ще бъде студено.

Във вторник, сряда и четвъртък е твърде вероятно на много места да се образуват слани, но през деня ще се затопля и температурите ще достигнат до 14-19, а на места и до 20 градуса. До края на месеца времето ще е с температури около и над обичайните. Ще има дни, в които в голямата част на страната ще достигат и надхвърлят 20 градуса. Сутрин ще си остава студено.

 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *