• чт. апр. 18th, 2024

Иван Ченчев: БСП е гласът на разума в политическото пространство

Bychaspic

апр. 15, 2021

„Цялата парламентарна група на БСП сме водили много битки, опитвали сме се да помагаме на хората с каквото можем и ще продължим да го правим. БСП наистина е гласът на разума в политическото пространство. Също така мерките, които сме предвидили и предложенията, които бяха залегнали в програмата ни, са готови пакети от мерки, които на момента можем да вкараме.“

Това заяви народният представител от БСП Иван Ченчев в ефира на Евроком.

В предаването “Делници“ той изрази притеснения, че към повечето паметници на културата и символите на нашето Възраждане няма никаква грижа. „Отношението на държавата трябва да е постоянно и еднопосочно. Притеснени сме за изграждането на паметника на Георги Бенковски, за къщата на Райна Княгиня, както и за много други паметници на културата.“ Ченчев добави, че трябва да знаем откъде идват парите за култура и това е работа на Министерство на културата.
По думите му младото поколение в момента е плашено от историята, защото тя бива пренаписвана в българските учебници. „Много от историческите факти звучат по различен начин и това дава своето отражение. Нашата отговорност в парламента е да входираме закони и да сме последователни в работата си“, обясни Иван Ченчев. Депутатът изрази надежда, че новоизбраните депутати ще се борят с лобистките закони, ще се борят срещу практиката да се вкарват закони през преходни и заключителни разпоредби, а това ще е победа за българския парламентаризъм.

Днешно изказване на Борисов бе коментирано от Иван Ченчев: „По много от темите всичко е лъжа от началото до края. Той вече няма да е премиер, но правителството му образуваше страх на хората и резултатът, с който се хвалят, е доказателство за този страх. Защото всичко различно от администрацията и от корпоративния вот, е протестният вот“, обясни той като уточни, че протестният вот на тези избори е 70/30. Иван Ченчев цитира наблюдателите на изборите, които казват, че нещо не е било нормално в процеса, както и че е използван държавен ресурс в тази кампания. „Така не може да говори премиер на държава член на ЕС. Това е символ на неговите 11 години безнаказаност“, категоричен бе социалистът.
Ченчев припомни многократните си изказвания, че това е най-слабият премиер в Европа, че той не овладя кризата и затова е свършен и сега си отива.
„Корнелия Нинова носи своята отговорност и точно заради това няма да хвърли партията във вътрешнопартийни избори. В момента държавата е по-важна от това да се занимаваме с неща вътре в партията“, коментира Ченчев.
По думите му БСП е играла честно по време на кампанията, а срещу себе си е имала една обща машина: „Машината на правителството, машината на държавата, администрацията, корпоративен вот, купен вот, бездействие на полиция и многото други партии, присъдружие на Борисов.“
Иван Ченчев описа ерозията в ГЕРБ така: „В момента си отива един много знаков човек за тях. Областните и общински председатели, както и координаторите масово подават оставките си, имаше бягства и на цели организации на ГЕРБ. Борисов трябва да обясни на собствената си партия защо докара хората си до там, че чрез натиск да му спечелят изборите и той да не може да им осигури управление.“
По повод предстоящите президентски избори Иван Ченчев заяви, че БСП ще стартира процедура по номинации, за да може президентът да получи подкрепата, която заслужава.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *