• чт. апр. 18th, 2024

Иван Ченчев: Трябва да възстановим скъсаната връзка между спорта и науката

Bychaspic

ян. 13, 2022

„Трябва да възстановим скъсаната връзка между спорта и науката. Те са неразривно свързани, а за съжаление в годините на прехода, това беше разрушено“, заяви пред БСТВ председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и зам.-председател на ПГ на БСП Иван Ченчев.

Той припомни, че по време на преговорите за формиране на управляващата коалиция БСП е отишла с програма, в която основни точки стоят: науката близо до спорта, Спортната академия със своя могъщ потенциал – близо до спорта, масовият спорт като основен приоритет, безплатни терени и площадки за децата и юношите.
„Именно заради скъсаната връзка между науката и спорта ние настойчиво поставяме през последните пет години въпроса за създаване на научно приложен център, ако щете – на научен институт, който да бъде оглавяван от кадрите на Национална спортна академия. Ние имаме изключително подготвени кадри. Тези преподаватели могат да дадат много не само на своите студенти, но и на българския спорт“, категоричен беше Иван Ченчев.

Председателят на парламентарната спортна комисия изрази надежда, че бюджетът за българския спорт ще бъде увеличен, тъй като по време на преговорите с Кирил Петков са постигнали принципно съгласие за това. „Той разбра необходимостта от по-висок бюджет“, посочи Иван Ченчев.

По думите му въпросът с финансирането на спортните федерации е изключително сериозен. Иван Ченчев, обаче, изрази увереност, че той може да бъде решен от новите ръководства на парламентарната комисия и на Министерството на младежта и спорта. „Ако двете институции работим в симбиоза, а аз вярвам, че това ще е така, ще постигнем добър резултат. Защото спортът може да има цвят само на фланелките на клубовете. Спортът не може да има политически цвят, той трябва да е национална кауза“, заяви Иван Ченчев.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *