• пт. мар. 29th, 2024

Индия забрани износа на пшеницата, която предизвика „лудост“ на световния пазар

Bychaspic

май 14, 2022

Индия забрани износа на пшеница в събота, само дни след като заяви, че е напът към рекордни доставки тази година. Това се случва, тъй като горещата вълна намали производството и вътрешните цени скочиха, предава Reuters. Правителството заяви, че все пак ще позволи износ, подкрепен с вече сключени договори, както и за страни, които поискат доставки, „за да задоволят нуждите си от продоволствена сигурност“.

Глобалните купувачи разчитаха на доставките от втория по големина производител на пшеница в света, след като износът от Черноморския регион спадна след инвазията на Русия в Украйна в края на февруари. Преди забраната Индия имаше за цел да достави рекордните 10 млн. тона тази година.

Забраната може да повиши световните цени до нови пикове и да удари бедните потребители в Азия и Африка. Именно към индийската пшеница се бяха насочили страните от тези региони, включително и от Близкия изток.

Забраната е шокираща“, каза базиран в Мумбай дилър на глобална търговска фирма. „Очаквахме ограничаване на износа след два до три месеца, но изглежда, че цифрите за инфлацията промениха мнението на правителството“.

По-рано тази седмица Индия очерта рекордната си цел за износ за фискалната 2022/23 година, която започна на 1 април, добавяйки, че ще изпрати търговски делегации в страни като Мароко, Тунис, Индонезия и Филипините, за да проучат начини за допълнително увеличаване на доставките.

Но рязкото и внезапно повишаване на температурите в средата на март означава, че размерът на реколтата може да бъде по-малък от очакваното. Осребрявайки ръст на световните цени на пшеницата, след като Русия нахлу в Украйна, Индия изнесе рекордните 7 милиона тона пшеница през фискалната година до март, което е над 250% ръст спрямо предходната година.

Само през април Индия изнесе рекордните 1.4 млн. тона пшеница и вече бяха подписани сделки за износ на около 1.5 млн. тона през май.

Не сме виждали по-рано подобно лудо търсене на индийска пшеница на световния пазар“, коментира Виджай Айенгар, председател и управляващ директор на базираната в Сингапур Agrocorp International миналия месец.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *