• пт. апр. 19th, 2024

Инспектори следят за проблеми при хоум офиса

Bychaspic

ян. 20, 2022

Неудобен ли е стола у дома, кой плаща консумативите и интернетът на работещите вкъщи, както и дали битов инцидент може да се води за трудова злополука са сред въпросите, които през последните две години на пандемия, са актуални.

Инспекцията по труда започва проверки за нарушения при хоум офиса. От там ще следят спазват ли се трудовите правила и режима на работа за служителите, които работят от вкъщи.

Празните офиси станаха обичайна гледка през последните две години в много от компаниите. През последните месеци от Инспекцията по труда отчитат лек ръст на жалбите и запитванията от служители, които работят дистанционно. Най-често те са свързани с обезпечаване на техника, оборудване и консумативи, както и с работно време или евентуални рискове в режим „хоум офис“. Затова и инспекторите затягат контрола.

Първоначално от ГИТ ще изпращат онлайн въпросници към работодателите, свързани с режима и условията на труд. А след това ще проверяват за спазване на правилата и на терен – вкл. и в домовете на служителите.

Все повече от работодателите осигуряват различни варианти за служителите си, които не са в офис. Някои от компаниите предоставят ваучери или споделят офисни разходи като заплащане на консумативи, техника и интернет.

Не липсват обаче и жалби от служители, които не са получили от работодателите необходимите консумативи. От дома хората продължават да работят и извън работното време, затова и контролът се затяга.

„Работодателите ще могат да видят къде грешат. Може да има и проверки на място. Инспекторите имат право да посещават всяко работно място, на което се полага труд“, коментира пред Нова тв инспектор от „Главна инспекция по труда“.

„Ако работникът откаже да отвори вратата на дома си тази проверка няма как да бъде извършена“, обяснява от своя страна работодател. Според него е въпрос на договорка кой плаща консумативите и интернета.

Работникът има по-малко разходи, не пътува до работното място, храни се вкъщи. Остава и спорен въпросът какво става при битов инцидент в дома.

За служителят минус е липсата на движение, а лекари алармират, че работещи от дома си все по-често имат проблеми с болки в кръста. Специалисти препоръчват минимум 10 минути физическа активност на всеки час. От друга страна работниците смятат, че проверките не трябва да са произволни, а само при постъпил сигнал.

При нарушение, работодатели ще трябва да платят глоби между 1500 до 15000 лв., но това е само в случай, че не са оведомили служителите си при какви правила трябва да работят.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *