• пт. апр. 19th, 2024

Инфлацията в България достигна пика от лятото на 2008 г.

Bychaspic

май 17, 2022

Годишната инфлация в България достигна най-високото си ниво от лятото на 2008 г., показват данните на Националния статистически институт. Ръстът на цените на стоките и услугите през април е вече 14.5% спрямо същия месец на 2021 г. и е съвсем близо до инфлационния пик отпреди 14 години – 14.5%.

Статистиката сега показва и рязък скок (2.5%) на цените в рамките само на месец – най-високият от зимата на 2002 г.

За осезаемото поскъпване на живота през април до голяма степен „виновници“ са цените на електроенергията и природния газ, които от една страна товарят българите с по-високи сметки, а от друга – увеличават себестойността на произвежданите продукти и на предоставяните услуги. Поскъпването на петрола на международните пазари пък оказва съществено влияние върху цените на горивата. През април дизелът надхвърли 3.10 лв. за литър, а бензинът по някои бензиностанции можеше да се срещне на цена от над 3 лв.

Скъпите горива и стоки в хранителните магазини, като олио, хляб и млечни продукти, са сред основните пера, за които домакинствата харчат значително повече.

Заради високата инфлация управляващите обсъждат въвеждане на антиинфлационни мерки, които да омекотят удара върху домакинствата. Една от най-преките, които се дискутират активно в момента, е за отстъпка от цената на горивото в размер на 25 ст. за литър, но подробностите все още не са представени. От изказванията на различни лица на партиите в управлението пък става ясно, че не всички теми са обсъждани съвместно.

Made with Flourish

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *