• пт. апр. 19th, 2024

Искрен Арабаджиев от ПП: Натискът, който прилагаме доведе до оставката на Сотир Цацаров 14 януари 20

Bychaspic

ян. 15, 2022

Дойдохме със заявката, че ще има нулева корупция и от действията ни се вижда, че го правим.

Това заяви председателят на парламентарната социална комисия Искрен Арабаджиев и депутат от „Продължаваме промяната“ (ПП) в предаването „Панорама“ по БНТ.

Ситуацията е сложна – намираме се в ситуация на две кризи – здравна и енергийна, призна той.

„Отговаряме на очакванията на хората. Натискът, който прилагаме доведе до оставката на Сотир Цацаров. Вярвам, че това ще се случи и с Иван Гешев. Вярвам, че действията ни са правилни, защото те са олицетворение на безконтролната власт“, обяви депутатът от ПП.

По думите му очакванията на “Продължаваме промяната” са оставка да подаде и главният прокурор. За него няма нищо тревожно в това, че от парламентарната трибуна беше поискано оттеглянето на Гешев.

“Аз вярвам в управлението на властите, но това да упражняваш контрол върху прокуратурата и върху действията ѝ е правилно, защото когато една власт е безконтролна, се получава това, което имаме в момента”, обясни Арабаджиев.

Висша форма на демокрация е правото на протест, каза той и допълни, че самият той е участвал в различни протести, включително и за оставката на главния прокурор и последното правителство на ГЕРБ.

“Протестът в сряда не попречи на работата ни. Благодарен съм на органите на реда, че запазиха реда на улицата, протестът не ескалира, успяхме да проведем редовно пленарно заседание и приехме всички точки, които имахме, и дори проведохме редовно заседание на Социалната комисия”, каза депутатът от “Продължаваме промяната” в отговор на въпрос за протестът на партия “Възраждане” срещу зеления сертификат.

Арабаджиев отбеляза, че високите цени са предизвикателство за управляващата коалиция и припомни, че през последните дни са предложени няколко програми за компенсация както на бизнеса, така и на битовите потребители.

“Редно е да кажа, че за миналата година има безпрецедентно увеличение на средната пенсия в България – с 20% от 440 на 540 лева. В съвкупност с останалите мерки, които предлагаме, надявам се, българските граждани да разберат, че правим всичко по силите си и възможностите на бюджета”, допълни той.

Няма нито един пенсионер с по-ниска пенсия. Проблемът дойде с намаляването на ковид добавката. Този проблем беше създаден още през 2020 г. с включването на изплащането от НОИ. Пенсионерите останаха с впечатлението, че тази добавка е част от пенсията. Много е лесно да отпускаш помощ след като предстои да не си на власт“, обясни той.

„Продължаваме мерките – някои ги изменихме, някои ги запазихме. Вирусът се изменя – мерките също. Въвеждаме предвидимост – да знаем при какви параметри какво ще последва. Мярката 60:40 свърши добра работа“, призна той.

„Предвиждаме в най-лошия сценарий да се затворят някои бизнеси, като ще ги компенсираме с 20% от нетните им приходи. Ние обаче не искаме да затваряме бизнеси, затова призоваваме хората да се ваксинират“, каза още Арабаджиев.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *