• пт. мар. 29th, 2024

Искрен Арабаджиев: Пенсионерите с намалени пенсии ще бъдат компенсирани със задна дата

Bychaspic

ян. 10, 2022

Няма нито една пенсия, която е по-малка от тази, изплатени през декември. Разликата идва от ковид добавката, която бе намалена на 60 лева. Освен това не всички пенсии са увеличени с 12,5%, някои са с по-малко в зависимост от трудовия стаж на всеки.

Това заяви председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание Искрен Арабаджиев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Той увери, че няма да има нито един, който да получи по-малко. Със задна дата ще бъдат компенсирани онези пенсионери, които получиха по-малко с ковид добавката. Той обясни, че ще има промяна в закона, с която разликата ще се изплати през февруари.

„За миналата година имаме безпрецедентна инфлация. Средната пенсия бе увеличена в рамата на година с 20% или 540 лева, което е безпрецедентно“, обяви Арабаджиев.

Според него добавките не са добър механизъм, защото изкривявали очакванията на пенсионерите, а и на самата пенсионна система. „Това скъсва връзката между приноса на отделния осигуряващ и това, което получава. Трябва да увеличаваме пенсиите в зависимост от приноса на всеки, а добавки да няма. Надяваме се през юли месец вече да няма добавки, а да има увеличение на пенсиите“, обясни той.

Друг стремеж на правителството е да се осигурят безплатни детски градини, а за частните градини на родителите ще се изплаща компенсация. Размерът ѝ в момента е 293 лева, но тя ще бъде повишена, стана ясно още от думите му.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *