• пт. апр. 19th, 2024

И да умирате по улицата, тотален локдаун утре е много малко вероятен!

Bychaspic

окт. 14, 2021

„Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 14 октомври 2021 г. Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Броят на областите на ниво 4 расте полека. Днес са 10 заедно с кандидатите. Лошото е, че София-град отива на ниво 4. Писах ви, че скоро кандидатурите на Варна, Стара Загора и Благоевград ще се появят“, написа математикът проф. Николай Витанов във Facebook.

„Ето, днес се появиха Варна и Стара Загора. Затова: Хора от областите Варна и Стара Загора – пазете се! Разпространението на вируса при вас е дифузно и областите ви са кандидати за влизане на ниво 4 съгласно Плана на Министерството на здравеопазването. Спазвайте елементарните мерки, избягвайте местата, където се събират много хора.

Още по темата

14 окт 2021 08:47

258

14 окт 2021 06:15

204

Иначе, виждате голямата проблемна област в Западна България. В Източните Родопи и в Плевен положението е по-спокойно, но и там нещата полека се влошават.

Проблемна зона в Западна България се вижда ясно и на прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Там се вижда как и Благоевград и Ямбол са се засилили към кандидатски статус за влизане на ниво 4 на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването.  

Утре е 15.10. Напомням прогнозата ми, че няма да стигнем 10 000 регистрирани случая на 15.10 и няма да има тотален локдаун (тоест локдаун в цялата страна). Виждате, че картите потвърждават тази прогноза. За разлика от други колеги имам доста опит от работа с политици. Няма да ви наложат тотален локдаун. Винаги съм казвал, че моята математическа логика е една, а политическата е друга. И това, което важи, е политическата логика, защото политиците взимат решенията. И да почнете да умирате по улицата, вероятността от налагане на тотален локдаун (такъв какъвто имаше март – април миналата година) утре е много малка. Но да видим, утре ще коментирам.

Днес базовото репродуктивно число е 1.239, та очакванията са за продължаващо плавно влошаване на ситуацията. Плавно, плавно, но се приближаваме към границите на възможностите на здравната система да издържа на натиска. Пак пиша, не забравяйте закона за преминаване на количествените изменения в качествени – и плавният натиск (плавното увеличаване на количествените изменения) може да извади системата от строя (качествено изменение). Числото наближава 1.3, ако го прехвърли, натискът вече няма да е плавен. Хората на първа линия  усещат засилващия се натиск…

Разпространението на заразата в страната е преобладаващо дифузно. Днес 22 области са с такова разпространение. Вчера бяха 18. И този показател се влошава.

Нека да намекна още нещо (за танца на слона в стъкларски магазин). Вчера ви показах картинка за еволюцията на разпределението на заразата по вързрастови групи. Вижда се как  вирусът пак почна да удря младежката чест от населението (детски градинарчета, ученици и техните родители). Това е алармен сигнал.  Това е алармен сигнал, това е алармен сигнал – написах го 3 пъти, нали. Слонът танцува в стъкларския магазин.

Накрая да апелирам към вашия интерес. Писах ви, че човешкото тяло е скъпо нещо – застрахователната му стойност е над 10 милиона евро. За човешката душа, не говорим, трудно е да се измери колко струва. Някои части от телата на някои хора струват и повече – например задните части на Дженифър Лопес бяха оценени на доста стотици милиони долари. Тъй, че пазете тази ваша скъпа собственост. Тя ви осигурява двете най-важни неща – здраве и живот.

Не се ловете на приказки, че е добре да живеете безхаберно и да се заразявате. Може да си причините повреда на скъпата собственост, която да ви струва десетки хиляди за поправка (ако изобщо може да се поправи). Защо да се охарчвате, като може с малко внимание и спазване на елементарни мерки и без паника, да преминете през тази пандемия с неповредена материална основа на съществуването ви. Това ви предлагам аз. Съветвам ви да теглите една …. на тези, които ви предлагат друго и да ги оставите да си повреждат биособствеността, колкото си искат. Това си е тяхно право“, написа проф. Витанов.

 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *