• пт. апр. 19th, 2024

И Румен Радев, и ЦИК: Избори 2 в 1 са възможни

Bychaspic

сеп. 8, 2021

Избори 2 в 1 са възможни при условие, че има финансова и логистична подкрепа от правителството. Разяснителната кампания трябва да започне много по-рано.

Президентът Румен Радев се консултира с Централната избирателна комисия преди да насрочи новите парламентарни избори. Тема на срещата е и готовността за президентския вот, чийто първи тур парламентът насрочи за 14 ноември, а евентуалния балотаж – за 21 ноември.

От ЦИК обявиха, че каквото и да бъде решението на президента за датата на парламентарните избори, Комисията ще се справи, както с избори две в едно, така и ако се проведат два вота поотделно – за държавен глава и за Народно събрание, съобщи БНР.

Още по темата

8 сеп 2021 07:20

23

7 сеп 2021 09:13

21

3 сеп 2021 12:25

5

Според председателя на ЦИК Камелия Некова от технологична гледна точка е добре да има две седмици между двата вида избори, ако те се провеждат поотделно.

Тя коментира още, че във варианта 2 в 1 ще може да се направят и икономии. „Ако са 2 в 1 ще трябва да се купят още машини. Ще се отпечатат повече бюлетини, което и без това трябва да се направи. Ще се дадат по-високи възнаграждения на членовете в СИК, но ще има оптимизация на изборите и ще може да се направят икономии“, добави още тя.

На срещата Румен Радев поиска да се гарантира, че ако изборите са две в едно избирателите ще бъдат достатъчно добре информирани за действията, които да предприемат.

Според депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова с настоящия Изборен кодекс правата на българите са ограничени. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС настоява да бъде обявено дали машините за гласуване и техният софтуер са българска собственост, както и дали в секциите в чужбина машините ще бъдат обслужвани от български граждани.

Според Атанасова настоящият Изборен кодекс трябва да бъде променен, тъй като ограничава правото да се гласуването с хартиени бюлетини.

Говорителят на ЦИК Росица Матева посочи, че при избори 2 в 1 избирателите ще трябва да разлистят 6 страници. Тя допълни, ще има варианти процесът да се стартира и с една карта, но това предстои да бъде обсъдено.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *