• сб. апр. 20th, 2024

Кабинетът обяви мерките: Как ще се възползват от тях хората?

Bychaspic

май 18, 2022

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца, 0% ДДС  за хляба и отстъпки за горивата – това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет от управляващата коалиция.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев внесе яснота във връзка с някои от мерките.

Ограничение от 50 литра гориво няма да има, има само ограничение в типа гориво, каза Асен Василев и обясни:

„Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан. 25 стотинки за литър гориво ще се отнасят обаче само за бензин А95 без добавки и дизел без добавки. Те ще се администрират директно от бензиностанциите. Те ще са само за физически лица“, каза вицепремиерът.

Още по темата

18 май 2022 09:57

271

16 май 2022 20:20

32

За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20%. По-думите на Асен Василев 0% ДДС е по-добре за хляба, отколкото за алкохола.

Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

„Ако ми кажете дали и как ще се развие войната в Украйна, аз мога да ви кажа дали и как ще еволюира инфлацията. И в най-лошият сценарий, продължаваме да имаме икономически растеж“, отбеляза вицепремиерът и финансов министър.

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождава се от акциз ел. енергия, природен газ, метан.

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители; електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.; намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление, стана ясно още от разясняването на мерките.

Всички решения за намаляване на ДДС и акциз са ориентирани за подкрепа на икономиката и индустрията. Много рядко в политиката се случва да има едно решение, което да помага на всички граждани. Това сега се случва. 0% ДДС на хляба засяга всеки дом и ще стигне до всяко домакинство. Най-важно е в следващите седмици тази подкрепа да стане реалност, заяви от своя страна вицепремиерът Корнелия Нинова.

„Този план съдържа най-малко три части и три цели. Първо – ориентиране към най-уязвимите в кризата хора – децата, младите семейства, пенсионерите и работещите бедни.  Заедно и единни решихме да помогнем с увеличаване на данъчните облекчения за младите семейства, с увеличение на пенсиите и преизчислението им, както и с увеличението на ваучерите, което е подкрепа за работещите бедни, които могат да се използват за плащане на енергия, за посещение на културни институции, посочи вицепремиерът.

По думите й втората посока на плана е спасяване и оздравяване на икономиката – всички решения за намаляване на ДДС и акциз върху горива и енергоносители са ориентирани към подкрепа на икономиката и индустрията.

На трето място, отбеляза Нинова, много рядко в политиката се случва да има едно решение, което да помага едновременно на всички граждани. В този план има такива решения – например нулева ставка на ДДС върху хляба засяга всяко българско семейство.

„Опитахме се максимално да постигнем баланс и конструктивен диалог. Този пакет веднага трябва да бъде насочен към гражданите, имащи нужда от подкрепа, защото предишното правителство ни остави много тежко наследство в редица сектори“, посочи от своя страна представителят на „Има такъв народ“ в коалиционния брифинг Станислав Балабанов.

Ние няма да създаваме наша българска инфлация, освен вносната, към която се адаптираме с тези мерки, заяви от своя страна Владислав Панев от „Демократична България“. Антикризисните мерки гарантират финансовата стабилност на държавата и няма да генерират допълнителна инфлация, каза той.

Правителството уточнява, че по-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.
 

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *