• чт. мар. 28th, 2024

Какво да правите, ако детето ви е обект на тормоз в училище?

Bychaspic

ян. 14, 2022

Тормозът може да остави дълбоки емоционални белези

Ако детето ви е обект на вербално насилие в училище, трябва да го спрете и да му помогнете да се справи с дразненето, тормоза или злобните клюки и да намалите трайното им въздействие. И дори ако тормозът не е проблем в дома ви в момента, важно е да го обсъдите, за да бъдат децата ви подготвени, ако се случи, съветва mama24.bg

Кога можем да говорим за тормоз?

Повечето деца се дразнят от брат, сестра или приятел в даден момент. И обикновено не е вредно, когато се прави по игрив, приятелски и взаимен начин и и двете деца го намират за смешно. Но когато дразненето стане нараняващо, нелюбезно и постоянно, то преминава границата в тормоз и трябва да спре.

Тормозът е умишлено измъчване по физически, вербален или психологически начин. Може да варира от удряне, бутане, обиди, заплахи и подигравки до изнудване на пари и вещи. Някои деца тормозят, като избягват другите и разпространяват слухове за тях. Други използват социални медии или електронни съобщения, за да подиграват или нараняват чувствата им. Важно е да приемате тормоза сериозно, а не просто да го отхвърляте като нещо, което децата трябва да „издържат“. Ефектите могат да бъдат сериозни и да повлияят на чувството за безопасност и самооценка на децата.

Защо децата тормозят останалите?

Децата тормозят по различни причини. Понякога се заяждат с другарчета, защото се нуждаят от жертва – някой, който изглежда емоционално или физически по-слаб, или просто действа или изглежда различен по някакъв начин – за да се чувстват по-важни, по-популярни или контролиращи. Въпреки че някои насилници са по-големи или по-силни от жертвите си, това не всеки път е така.

Понякога децата измъчват другите, защото така са били третирани. Те може да смятат, че поведението им е нормално, защото идват от семейства, където всички редовно се ядосват и крещят или се наричат ??с обидни квалификации помежду си. Някои популярни телевизионни предавания изглежда дори насърчават насилието – хората биват „изключени“, отбягвани или осмивани заради външния им вид или липсата на талант.

Какви са признаците на тормоз?

Освен ако детето ви не съобщи за тормоз – или има видими синини или наранявания, може да е трудно да разберете дали това се случва.

Но има някои предупредителни знаци. Такива са например:

– действат по различен начин или изглеждат тревожни
– не ядат, не спят добре или не правят нещата, които обикновено харесват
– изглеждат по-настроени или по-лесно разстроени от обикновено
– избягване на определени ситуации (като вземане на автобус до училище)

Ако подозирате тормоз, но детето ви не желае да сподели, намерете начин да повдигнете въпроса. Например, може да видите ситуация в анимационно филмче и да попитате: „Какво мислиш за това?“ или „Какво според теб трябваше да направи този човек?“ Това може да доведе до въпроси като: „Виждал ли си някога това да се случва?“ или „Изпитвал ли си някога това?“ Може да искате да говорите за всякакви преживявания, които сте имали вие или друг член на семейството на тази възраст.

Уведомете децата си, че ако са подложени на тормоз или видят, че се случва на някой друг – трябва да говорят с някой възрастен за това, независимо дали сте вие, брат, сестра, учител, училищен съветник или семеен приятел.

Какво могат да направят родителите?

Ако детето ви разкаже, че е било тормозено, слушайте спокойно и предложете утеха и подкрепа. Малчуганите често не са склонни да кажат на възрастните за тормоза, защото се чувстват неудобно и се срамуват, че се случва или се притесняват, че родителите им ще бъдат разочаровани, разстроени, ядосани или ще рeагират остро.

Понякога децата чувстват, че сами са виновни, че ако са изглеждали или действали по различен начин, това е нямало да се случи. Понякога се страхуват, че ако насилникът разбере, че са казали, ще стане по-зле. Други се притесняват, че родителите им няма да им повярват или да направят нещо по въпроса.

Похвалете детето си, че е постъпило правилно, като говори с вас за това. Напомнете му, че не е само – много хора в даден момент са били обект на тормоз. Обяснете, че побойникът е този, който се държи зле, а не вашето дете. Уверете го, че ще намерите начин да се справите заедно.

Източник: www.dunavmost.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *