• чт. мар. 28th, 2024

Канцеларията на Джонсън се извини на двореца за парти в навечерието на погребението на принц Филип

Bychaspic

ян. 14, 2022

Канцеларията на британския министър-председател Борис Джонсън се извини на кралското семейство за провеждането на парти на „Даунинг стрийт“ 10 през април миналата година в навечерието на погребението на принц Филип, предадоха световните агенции.

Празненството, организирано за изпращане на оттеглящия се от поста си говорител на премиерския екип Джеймс Слак, е поредното събиране на „Даунинг стрийт“ 10, което буди подозрения в нарушаване на закона. По-рано тази седмица седмица британският премиер се извини за това, че през май 2020 г., докато страната беше в строг локдаун, е присъствал на събиране в градината на „Даунинг стрийт“.

Говорителят на Джонсън, Джейми Дейвис, каза днес, че по време на прощалното парти в чест на Слак министър-председателят е бил в провинциалната си резиденция „Чекърс“.

Правителството признава, че празненството е предизвикало „голям обществен гняв“ и канцеларията на премиера поднесе извиненията си на Бъкингамския дворец, съобщи Дейвис. „Много е жалко“, добави той, „че партито се състоя в ден на национален траур“.

Този факт предизвика много реакции във Великобритания. След нощ, прекарана от служителите на „Даунинг стрийт“ в пиене и танци, на следващия ден в замъка Уиндзор овдовялата кралица Елизабет Втора седна сама на първия ред в църквата, в която се проведе службата за погребението на съпруга й принц Филип. Поведението на кралицата бе възприето като символ на строгостта на ограниченията срещу разпространението на коронавируса в Обединеното кралство, отбелязва АП.

На британския премиер може да не му се наложи да се изправи пред избирателите до следващите редовни парламентарни избори през 2024 г. Чуват се обаче мнения, че управляващата Консервативна партия трябва да се опита да го отстрани по-рано, ако прецени, че той е станал вреден за нея, отбелязва още АП.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *