• сб. апр. 20th, 2024

Кирил Петков бил подведен от юристи, време било да ги смени

Bychaspic

окт. 28, 2021

Конституционният съд обяви, че назначаването на Кирил Петков за министър е било противоконституционно. Съдът постанови, че проблем с актовете с подписа му като министър няма да има. 

„В питането на депутатите няма уточняващ въпрос дали актовете на Кирил Петков са законни. Там където актовете продължават да действат, може да се търси оспорване. Но нито един акт няма да се счита за недействителен само защото не е отговарял на едно от условията Петков да бъде министър“, заяви експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя посъветва Кирил Петков да смени юристите, които явно са го подвели. Но изтъкна, че няма пречка Петков да бъде народен представител.

„По документи Петков вече е само български гражданин и отговаря на условията да бъде депутат. Чуха се искания Румен Радев да се оттегли, защото е подписал указа за назначаването на министъра на икономиката, но това е пресилено. Искането до КС през август беше повече атака към президента, но сега в предизборна кампания ударът е двоен“, коментира доц. Киселова. 

Относно предстоящите избори експертът заяви, че вече е късно да се въведе изискване за „зелен сертификат“ за гласуване.

„Зелените сертификати“ са пропуск за удоволствие, ходенето на избори не е удоволствие, а ангажимент. Ако искаха да се премине към тях, трябваше да бъде съобщено по-рано и хората да имат време да се ваксинират. Не е допустимо при упражняване на избирателното право да се изисква сертификат“, котегорчина беше доц. Киселова.

„Над 70 000 граждани в момента са под карантина. Време е за реклама как ще се гласува на тези избори, защото ще бъде по-сложно. Голяма част от хората, които ще имат затруднение при гласуването, не ползва интернет“, заяви доц. Киселова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *