• пт. мар. 29th, 2024

Китай обмисля сериозна стъпка за смекчаване на ликвидната криза в строителството

Bychaspic

ян. 20, 2022
Китай обмисля сериозна стъпка за смекчаване на ликвидната криза в строителството

Снимка: Bloomberg LP

Китайските регулатори обмислят да вдигнат някои ограничения върху достъпа на предприемачите до пари от предварително продадени имоти в доверителни сметки, съобщават запознати източници. Това може да е голяма стъпка за смекчаване на ликвидната криза в индустрията, пише Bloomberg.

Регулаторите, включително жилищното министерство и банковият регулатор, продължават да обсъждат подробности и може да инструктират местните власти в тази насока по-късно този месец, съобщават източниците, пожелали да останат анонимни, защото разговорите са от частен характер. Властите обмислят пакет от политики за предотвратяване на задълбочаването на кризата в недвижимите имоти, отбелязва един от източниците.

Министерството на жилищата и градско-селското развитие и Китайската банкова и застрахователна регулаторна комисия не са отговорили на молбите за коментар.

Още по темата

Книжата и облигациите на китайските строителни компании поскъпнаха, след като Ройтерс съобщи по-рано за хода за смекчаване на ограниченията за предварителните продажби.

Регулаторите са по-предпазливи в ограниченията за имотния сектор, след като кредитната криза в China Evergrande Group и други строителни компании с нисък рейтинг започна да се разпространява и сред компаниите с по-висок рейтинг. Забавяне на икономиката, породено от имотите, кара държавните ръководители да смекчат тона, като централната банка понижи лихвите тази седмица и обеща да разтвори по-широко кутията си с инструменти.

Пекин иска да стабилизира растежа в ключова година за прехода по върховете на властта на фона на нарастващите предизвикателства от разпространението на омикрон за продължаващия спад на продажбите на имоти и на инвестициите.

Улесняването на достъпа до средствата от предварителни продажби ще подобри притока на пари за подложените на натиск строителни компании, много от каналите за финансиране на които пресъхнаха. Доходността по китайския доларов дълг с неинвестиционен рейтинг надхвърли 20% този месец, правейки чуждестранните финансови пазари непосилно скъпи. Отслабените компании се затрудняват да продават дълг и на местни инвеститори.

Наблюдавани сметки

Когато китайските компании за недвижими имоти продават жилища преди завършване на строителството, те трябва да депозират приходите в наблюдавани банкови сметки. Целта е да се предотврати възможността останали без пари строителни компании да се откажат от проекти или да насочват пари за други цели.

Приходите от продажбите на жилища обикновено съставляват над половината от паричните потоци на предприемачите, сочат изчисления въз основа на официални данни. Cinda Securities счита, че около 1,6 трлн. юана (252 млрд. долара) може да се държат в подобни доверителни сметки в цял свят, ако се приеме, че местните власти искат от предприемачите да държат там 30% от стойността на жилищните проекти.

Някои местни власти вече предприеха стъпки за смекчаване на ограниченията при предварителните продажби.
Град Йентай в източната провинция Шандун разреши във вторник на строителните компании с най-висок рейтинг да изтеглят по-голям дял от средствата от наблюдавани доверителни сметки, става ясно от уведомление на общината на сайта ѝ. Строителните компании трябва да използват първо допълнителните средства за заплащане на работниците мигранти, се казва още в съобщението.

В Чънду, главен град на югозападната провинция Съчуан, местните власти заявиха през ноември, че строителните компании ще могат да използват приходите от предварителни продажби, ако постигнат определен напредък в строителството.

Източник: https://investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *