• сб. апр. 20th, 2024

Княжевци канят министър Атанас Атанасов да даде рамо за възстановяване на читалищния им киносалон

Bychaspic

ян. 3, 2022

Старото кино в Княжево може отново да стане притегателно средище на културата и духовността, каквото е било преди десетилетия, ако бъде реновирано, но това няма как да се случи без съдействие и финансова подкрепа и от страна на държавата, заявяват от сдружение „Кинопамет“.

От неправителствената организация се надяват и вярват, че новоназначеният 31-годишен министър на културата Атанас Атанасов няма да откаже поканата да се включи и лично, защо не дори и с доброволен труд, в инициативата на княжевци за възстановяване на киносалона към тяхното читалище „Братя Миладинови”, което е основано през далечната 1917 г . Именно такава е и идеята на жителите на този зелен квартал в полите на Витоша – стъпка по стъпка с общи усилия и с помощта на дарители и спомоществователи, както и с доброволен труд, да продължат живота на любимото си старо кино.

Разбира се, никой няма амбиции читалищната кинозала в Княжево да се конкурира с лъскавите и луксозни киносалони в големите столични търговски центрове – това културно пространство винаги ще си носи чара и уникалната атмосфера на едно уютно квартално кино, а след цялостното му реновиране в него ще има възможност не само за организиране на кинопрожекции, но ще могат да се реализират и най-различни арт прояви и събития с участието на гостуващи творци и артисти, в това число и литературно-музикални вечери и концерти, отбелязват от сдружение „Кинопамет“.

Киносалонът в Княжево има и въртяща се сцена, която позволява тук да се изнасят и театрални представления, или казано с други думи – тази мултифункционална зала ще събира почитатели на различните видове изкуство. За съжаление обаче стопанинът на кинозалата – Народно читалище „Братя Миладинови-1917”, не разполага със средства за извършване на основен и качествен ремонт на покрива, който трайно да отстрани всички течове и влагата в салона.

Дървената ламперия по стените в залата също липсва на много места, а немалко парични средства ще погълне и изграждането на модерна система за отопление в големия салон, заради липсата на което в зимните месеци той е неизползваем, допълват от сдружение „Кинопамет“. Естествено, на един по-късен етап ще е необходим финансов ресурс и за закупуване на ново поколение техника за осветление, озвучаване и мултимедия, посочват от гражданското сдружение.

Всички много добре знаем какво се случи през годините със старите софийски кина – повечето от тях спуснаха кепенци и неусетно се „трансформираха“ в казина, бингозали, в магазини за дрехи втора употреба, търговски базари, и т.н. Тъкмо затова си заслужава да подкрепим днес инициативата на княжевци, които с голямо желание, ентусиазъм и лична мотивация полагат много усилия да спасят и реновират залата на някогашното си кино, запазвайки предназначението й като пространство именно за културни изяви и събития, изтъкват в заключение от сдружение „Кинопамет“.

Повече информация и снимков материал за усилията на княжевци да спасят и възродят за нов живот старото си читалищно кино може да откриете на официалния сайт на НЧ „Братя Миладинови -1917” – https://brmiladinovi.org/kinosalon/

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *