• ср. май 1st, 2024

Кои са най-скъпите градове за строителство в света и къде сред тях е София

Bychaspic

апр. 17, 2024

Лондон, който традиционно е сред най-скъпите за строителство градове в света, тази година успя да оглави класацията, според доклада „Международни разходи за строителство 2024 г.“ на консултантската компания Arcadis. Основният двигател за това се крие в увеличената бюрократична тежест и регулациите, наложени от правителството през последните няколко години.

На второ и трето място са швейцарските градове Женева и Цюрих, а на четвърто – Мюнхен (Германия). Нарастващите разходи и двуцифреният ръст на цените в Германия изстрелват баварската столица значително нагоре в класацията, като тази година тя изпреварва Ню Йорк (5-то място) и Сан Франциско (6-то място) по отношение на относителните разходи за строителство.

В топ 10 влизат още Филаделфия, Копенхаген, Хонконг и Бристол.

Българската столица София също намери място в класацията на Arcadis. През 2024 г. тя се нарежда на 76-о място – между Лисабон (75) и Рига (77). По-скъпо в региона излиза строителството в Белград, който е на 74-о място, както и Истанбул (73), Атина (71). Румънската столица Букурещ е на 79-о място.

Въпреки социално-икономическите и политическите катаклизми през 2023 г. строителните пазари са относително спокойни, тъй като търсенето намалява, а веригите за доставки се връщат към равновесие. През 2024 г. вероятно ще бъде отбелязано дъното на пазара в много части на света“, прогнозират от Arcadis.

С други думи, през следващите месеци се очаква да започне подем на световните строителни пазари. Според Arcadis връщане назад няма и бъдещите инфлационни тенденции сектора ще продължат да нарастват поради пазарния натиск и стремежа към по-добри сгради.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *