• ср. апр. 17th, 2024

Красимир Вълчев: От понеделник се възстановява частично присъственият учебен процес

Bychaspic

апр. 8, 2021

След разговори, обсъждания с министър Ангелов и членовете на Щаба, взехме решение за частично възстановяване на присъствения учебен процес от понеделник – 12 април, в режима преди 22 март, тоест преди пълното преустановяване на присъствения учебен процес. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Всички ученици от 1-4 клас се връщат в клас, плюс три от осемте класа от 5 до 12 клас, като ще продължим графика, който прекъснахме на 22 март и ще започнем със 7, 8 и 10 клас. След това от 26 април, ако ситуацията позволява, 5,9 и 12 клас. 12 клас ще приключат по-рано учебната година. Традиционно те приключват по-рано учебната година в средата на май. Затова е важно да се върнат на 26 април. Тогава периодът ще бъде 3 седмици, тъй като съвпада с Великденските и майските празници, когато има множество неучебни дни и графикът ни е от 26 до 14 май“, обясни той.

Вълчев подчерта, че решението е зависимо от развитието на епидемиологичната ситуация в страната. Той допълни, че спрямо ноември месец, ситуацията е по-добра и има два пъти по-малко заразени ученици и учители. Министърът обясни тази тенденция със стартиралата ваксинация и частичното преустановяване на присъствения учебен процес.

„Виждаме, че ваксинираните учители са 4 пъти по-малко заболелите, отколкото неваксинираните. В повечето случаи са заболели след недостатъчно време след ваксинация. Нямаме починали учители, които да са ваксинирани. Почти нямаме такива, които да са стигнали до тежко заболяване и хоспитализация, което означава, че ваксините имат ефект“, каза още министърът на образованието.

Той отчете, че в момента заразените в системата на образованието са 500 души.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *