• чт. мар. 28th, 2024

Къде живее Дядо Мраз?

Bychaspic

дек. 30, 2021

Северният руски град Великий Устюг е приютил резиденцията на Дядо Мраз

След като изпратихме Коледа и нейния най-чакан гост – Дядо Коледа, остават броени дни до Нова година. А на 31 декември преди години по домовете с трепет беше очакван друг белобрад старец от северните земи – Дядо Мраз.

Макар съветският дядо вече да не е така актуален в Източна Европа, в Русия той все още е на почит, а резиденциите му в северния град Великий Устюг са посещавани от хиляди деца и възрастни всяка година, пише Dir.bg

Тук ритъмът на живот е бавен, всичко е обгърнато в мека белота, снегът хрупка под краката, а приказното вълшебство е на всяка крачка. Но най-вече, разбира се, в дома на Дядо Мраз.

Снимка: iStock by Getty Images

Къде живее Дядо Мраз?

Градската резиденция на Дядо Мраз във Великий Устюг

Снимка: iStock by Getty Images

Официалната резиденция на Дядо Мраз е построена в града преди двайсетина години. В нея ви посреща иконом, който ви развежда из сградата. Организират се различни ателиета за деца и възрастни.

Във Великий Устюг се намира и официалната пощенска станция на Дядо Мраз. Там се получават стотици хиляди писма от цял свят. Освен да пуснете своето, можете също да изберете някое от получените писма и самите вие да се превърнете в добър вълшебник, като изпълните нечие желание.

Пощата на Дядо Мраз във Великий Устюг

Снимка: iStock by Getty Images

Няколко години по-късно на 12 км от Великий Устюг в приказна борова гора се появява и горският дом на добрия старец. На територията му има къща, дърводелска работилница, действаща ковачница, малка поща.

Горският дом на Дядо Мраз се намира на 12 км от Великий Устюг

Снимка: iStock by Getty Images

Има куп забавления за децата – задачи с приказни герои, снежна разходка с кучешки впряг, но най-важен, разбира се, е самият Дядо Мраз. Посетителите могат да влязат в къщата му, да видят кабинета му, да разберат как протича животът тук през цялата година, както и да се срещнат с него, да му кажат желанието си и да се снимат. Има къщички, които могат да се наемат за нощувка, както и заведения за хранене.

Зоопаркът на Дядо Мраз

Между Великий Устюг и горския дом на Дядо Мраз се разполага зоологическата градина на добрия старец: повече от 300 животни и птици живеят в просторни заграждения в гората. Зоопаркът се намира на брега на река Сухона и е подразделение на Московския зоопарк. Тук живеят само животни, които са естествени обитатели на северните борови гори – лисици, вълци, мечки, северни елени, лосове, бобри, якове, еноти и други.

Какво друго да видите във Великий Устюг

Успенска катедрала в центъра на град Великий Устюг

Снимка: iStock by Getty Images

Великий Устюг е град на изкуството, в който си струва да останете няколко дни, дори след като посетите всички атракции, свързани с Дядо Мраз. В местния музей ще видите невероятна иконопис, пълна с детайли и цвят, както и предмети от миналото. Местните хора са били активни търговци и през 18-и век дори организират експедиция до Америка – на лов за кожи на Алеутските острови.

В града има също музей на играчките за елха, който с експонатите си предизвиква чувство на носталгия у по-възрастните посетители и истински възторг у по-младите.

Новогодишни играчки за елха от съветско време

Снимка: iStock by Getty Images

Самият град е музей на открито с красивите си храмове и антикварните си магазини.

Полезна информация за посещение на Великий Устюг

През зимата пускат директен влак от Москва до Великий Устюг, но местата се разпродават изключително бързо. Другият вариант е да пътувате до Вологда и оттам да вземете такси или да наемете автомобил. Пътят от Москва до Великий Устюг с кола е около 1000 километра.

В града има няколко хотела, но особено през декември местата се запълват бързо и трябва да се резервира отрано, ако искате да спите възможно най-близо до Дядо Мраз.

Източник: www.dunavmost.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *