• пт. мар. 29th, 2024

Кънчо Стойчев: Нови избори няма да сътворят чудо – най-доброто за България е да се състави кабинет

Bychaspic

апр. 20, 2021

При нови избори най-вероятно ще се стигне до скъсяване на дистанцията между ГЕРБ и Има такъм народ и дори изравняване, а може да има и още по-фрагментиран парламент. Това коментира социологът Кънчо Стойчев за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

Според него най-доброто за страната в момента е сформирането на кабинет, който да бъде плод на споразумение между партиите на протеста, с хоризонт на работа 9-12 месеца. Социологът смята, че това не трябва да е партиен кабинет.

“Всеки, който е реалист ще разбере, че е по-добре да се използва този уникален шанс, който се създава за тръгване по нов път и промяна на страната. Да се лимитира този кабинет с хоризонт 9-12 месеца, с оглед страната да се придвижи напред. Доста възли да се развържат и тогава естествено да се отиде на нови избори. Тогава ще са отминали и президентските избори и още повече, че тогава очакваме нормализиране на кризата с болестта.”

Кънчо Стойчев коментира още, че приоритетите на новия кабинет могат да бъдат постигнати с преговори, но най-важното е той да има сигурност за работата си през следващите 9-12 месеца. Според Социолога ГЕРБ ще покажат списък на евентуално правителството, но няма да го внесе в парламента за гласуване, за да си спести унижението от неговото отхвърляне. Това ще бъде по-скоро начин, за да покажат, че имат подготвени хора и експерти, които са готови да управляват.

„Бих призовал да намалим риториката на реваншизма“, допълни Стойчев.

„Реваншизмът никъде не е довел до нищо добро. „Презумпцията за невинност трябва да се спазва. Не казвам, че не трябва да се проверява едно минало правителство, но това не е приоритет на приоритетите.“

Социологът коментира, че има човешки теми, който не трябва да се политизират, по повод информацията за контузията на Бойко Борисов, която беше подложена от определени хора под съмнение.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *