• чт. мар. 28th, 2024

Лаура Кьовеши настоява делегираните прокурори от България да са точно десет

Bychaspic

апр. 14, 2021

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши настоява делегираните прокурор от България да са точно десет. Това става ясно от нейно писмо, представено от Огнян Дамянов по време на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). В него Кьовеши призовава българските кадровици да открият нова процедура и да изберат още четирима магистрати, на мястото на отхвърлените от Колегията на европейските прокурори преди седмица, съобщи „Правен свят“.

На 7 април трима от излъчените български делегирани прокурори бяха окончателно одобрени от Колегията на европейските прокурори, други четирима бяха отхвърлени, а за останалите трима все още се чака произнасяне и преценка.

Сега обаче от писмото на Кьовеши се разбира, че въпреки отхвърлянето на четиримата ни кандидати – тримата следователи Бисерка Иванова, Преслава Петкова и Мая Ковачева, както и съдията Христо Крачунов – то тя не е склонна да се откаже от тези бройки за български представители в новата институция, а е категорична, че те трябва все пак да бъдат запълнени чрез провеждането на нов подбор.

По време на заседанието на Прокурорската колегия бе потвърдено и, че окончателно одобрените за делегирани прокурор са Димитър Беличев от ОП – Пловдив, Бойко Калфин от ОП – Кюстендил и Светлана Шопова-Колева от СГП.

Тези, за които пък се чака произнасяне са Вероника Трифонова, Венцислав Фердинандов и Божидара Ганева-Димова.

По време на дебата в Колегията относно писмото на европейския главен прокурор Гергана Мутафова обърна внимание, че моментът не е подходящ да се взимат решения по същество във връзка с него, тъй като реално процедурата все още не е приключила окончателно.

Πpeдлaгaм дa нe взeмaмe ĸoнĸpeтнo oтнoшeниe пo cъщecтвo, a дa изчaĸaмe EΠ дa ce пpoизнece и зa тpимaтa ocтaнaли ĸoлeги, имeннo пo тoзи нaчин oбeĸтивнo биxмe пoдxoдили и биxмe yдoвлeтвopили иcĸaниятa, вĸлючитeлнo възмoжнocттa зa нoви нoминaции”, каза и Калина Чапкънова.

След което Прокурорската колегия прие за сведение писмото на Кьовеши и заяви, че ще вземе решения по него след финала на назначенията.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *