• вт. апр. 30th, 2024

Лични лекари алармират за проблеми с домашното лечение на COVID

Bychaspic

сеп. 17, 2021

От днес девет лекарства за лечение на коронавирус са безплатни в аптеките. Пациентите с леки и средно тежки симптоми на коронавирус могат да се лекуват безплатно у дома, като условието е преди това тези пациенти да преминат преглед през медицинските центрове, които са определени от Министерство на здравеопазването като COVID зони.

Още по темата

17 сеп 2021 07:10

16

17 сеп 2021 06:30

127

16 сеп 2021 21:47

114

Срещу това решение негодуват общопрактикуващи лекари. Организация на джипитата по този начин
напълно се изключват от наблюдението и лечението на болните, голяма част от които са техни пациенти.

Лекар обяви и какъв е пътя на човек със симптоми за преглед:

„Пациентът със симптоми има два пътя. Като получи температура, втрисане, най-краткият път е да отиде директно в някой разкрит COVID-кабинет, където да си направи бърз тест за антиген, който трябва да заплати. Ако той е положителен, влиза и в COVID-кабинета. Вторият път е пациентът да се свърже със семейния лекар. В зависимост от оплакванията, лекарят преценява дали дистанционно да му назначи електронен PCR, който е безплатен. Пациентът обаче трябва да чака резултатите от него поне 24 часа и има голямо разкарване и достъп до контакт с други хора“, заяви пред БНТ д-р Костадин Сотиров – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

По думите на лекаря, пациентът отивайки направо в кабинета за коронавирус, плаща прегледа си, но е наясно по-бързо с резултата си. Ако тестът е положителен, там му изписват болничния лист и му дават електронна рецепта за безплатни лекарства.

Пациентът има право на два прегледа в този кабинет като отива самостоятелно там. Според, д-р- Костадин Сотиров проблемът е в това, че на места още не е осигурен софтуера за тази практика да стане възможна, а и пациентът не е във връзка с личния си лекар.

Също така сред основните проблеми на изключването на общопрактикуващите лекари разположението на COVID кабинетите. „Пациентът трябва да пътувам с междуградски транспорт за да стигне с такъв кабинет и се създават условия за заразявания“, коментира д-р Сотиров.

Източник: https://dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *