• пт. мар. 29th, 2024

Любчо Нешков за визитата на Кирил Петков в Скопие: Няма изненада, езикът на омразата идва от РСМ!

Bychaspic

ян. 19, 2022

„Няма изненада от първата визита на новия министър-председател Кирил Петков в Скопие“. Това каза пред БНР журналистът Любчо Нешков, собственик на информационна агенция БГНЕС.

Той обясни, че въпросът за краткото наименования Северна Македония и дългото – Република Северна Македония е бил поставен още преди 2 години от правителството на Бойко Борисов и е чакал отговор до днес:

„Това беше един важен въпрос и е необяснимо защо македонските власти в продължение на 2 години не изпращаха тази нота. … Това са два реда, които те трябваше да изпратят до ООН, но не го правеха. Става дума за едно българско искане, което е оправдано, което сега властите в РСМ приемат. Важно е, защото в бъдеще, когато Северна Македония стане член на ЕС, а и преди това, може да има всякакви претенции,защото, ако Македония е в Гърция, всичко нагоре е север, включително и една част от българската територия“.

Според него сега РСМ признава, че българското искане за наименованието е правдоподобно и правилно:

„Преди това беше опит на т.нар. дълбока държава при тях да се опитва до последно да извършва натиск върху България, с цел да получат нещо повече от това, което на този етап е възможно да се случи в двустранните ни отношения“.

„Искам конкретни резултати, реални резултати. Работните групи не са някаква новост. Работни групи е имало, но тук е необходимо да има някакви резултати, за да вървим напред“, каза журналистът, посочвайки очакванията си от срещата между премиерите на България и Северна Македония.

Нешков определи атмосферата в София и в Скопие като много различна:

„От наша страна никога не е имало агресия през последните 30 години, пази, Боже, да е от официални лица – никога! Това е разликата. Дали ще съумее македонското правителство да се справи – това изцяло зависи от властимащите. Защото 90% от информацията, която се тиражира в медийното и публичното пространство в РСМ, се получава изцяло от публичните институции и чрез медиите, които са финансирани от държавата. Ако това нещо не спре – това означава, че македонските власти нямат воля да се спре този език на омразата“.

Журналистът изтъкна, че задача на българските дипломати и политици е да обяснят пред партньорите ни в ЕС позицията на страната ни по темата за РСМ.

„Всички аргументи и всички необходими факти са на наша страна. Пресилено е да се каже, че не ни разбират – за нас е много чувствителен, това е уникален проблем, в нито една страна на идеологическа основа не е създадена отделна нация. Този проблем не може да се сравнява с Франция-Германия и т.н. Няма такова нещо, няма такъв случай“, коментира Нешков.

Ние не водим исторически спор, ние водим спор за фалшификация – за фалшифициране на факти, категорично подчерта той.

Източник: http://epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *