• чт. мар. 28th, 2024

Масови фалити заплашват оранжерийните производители в България

Bychaspic

ян. 8, 2022

Оранжерийните производители в България са заплашени от масови фалити. Усложняващата се пандемична обстановка и скокът на цените на газа и другите енергоносители увеличават напрежението сред земеделците. Голяма част от производителите се отказват от бизнеса си поради невъзможността да покрият текущите си разходи за отопление и работна ръка. За това предупреди Велин Георгиев, председател на Националната асоциация на оранжерийните производители.

От асоциацията настояват за спешна среща с премиера Петков, на която да обсъдят възможностите за държавна помощ за използваните за производството на зеленчуци горива – газ, ток, пелети и др.

90% от разходите за производство на оранжерийни зеленчуци са за енергия. Настояваме на първо място за de minimis помощ, за да се компенсира природният газ, за да може да се довърши производството. Много от хората са разсадили. Те в момента си залагат къщите – кой каквото има. Аз няма какво да залагам, но много от колегите са заложили всичко и ще останат на улицата утре“, каза за БНР Георгиев.

Увеличените цени на торовете и препаратите за растителна защита също затрудняват зеленчукопроизводителите. „И да кажем, ако средната цена на домата е била 1.30 лв., на краставицата 1.80 лв. за миналата година, това означава, че те трябва да са 4 пъти по-скъпи. Може ли някой да купи краставица на 6 лв.“, пита Георгиев.

Припомняме, че въпреки проблемите на бранша през 2021 г. оpaнжepийнoтo пpoизвoдcтвo бележи ръст.  Миналата година в opaнжepиитe ca пpoизвeдeни 40.5 xил. тoнa дoмaти и 48 xил. тoнa ĸpacтaвици, ĸoeтo e pecпeĸтивнo c 2.6% и 6.8% пoвeчe cпpямo cъщия пepиoд нa 2020 г.

Източник: https://economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *